Flexcontract maakt werken in de zorg minder aantrekkelijk

Het grote aantal flexcontracten maakt de zorgsector minder aantrekkelijk om in te werken. Dat blijkt uit onderzoek door Abvakabo FNV onder 889 zorgmedewerkers. De onzekerheid die het flexcontract met zich mee brengt is voor bijna de helft van de respondenten reden om te stoppen met werken in de sector.

Het ontbreken van de zekerheid van een vast contract zorgt voor stress en heeft negatieve invloed op het privéleven. Werkgevers moeten eerder vaste contracten bieden om de kwaliteit van zorg te garanderen, vindt 64 procent van de ondervraagden.

Groei flexcontracten
De afgelopen jaren zijn de flexcontracten in opmars. Alleen al in verpleeghuizen en thuiszorg (VVT) bieden werkgevers nagenoeg alleen maar kleine flexcontracten aan, terwijl veel mensen best wel meer uren willen werken. Kleine en onzekere contracten zijn zowel slecht voor werknemers, als voor de mensen die op zorg zijn aangewezen. Werknemers doen hun werk tegen slechtere voorwaarden (onzekere werktijden, onzeker inkomen, lagere pensioenopbouw) en patiënten zien steeds andere gezichten aan hun bed, aldus de bond.

Abvakabo FNV vindt dit het zoveelste signaal dat de doorgeslagen flexibilisering in de zorg echt moet worden teruggedrongen. Dat is beter voor de kwaliteit van het werk én de kwaliteit van de zorg. Werkgevers moeten flexwerkers eerder een vast contract aanbieden om de kwaliteit van de zorg te garanderen, vindt 64 procent van alle ondervraagden. De vakbond in de zorg wil in de cao’s afspraken maken met werkgevers om het aantal flexcontracten terug te dringen.

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?