Epke redt het wel, maar niet elke topsporter vindt snel werk

Als Epke Zonderland de rekstok vaarwel zegt, krijgt hij met zijn artsenopleiding vast een mooie baan. Maar lang niet elke topvoetballer, schaatser of hockeyer vindt eenvoudig betaald werk. Via het Servicepunt Topsporters van het UWV hebben 280 werkzoekende topsporters wél een plek gevonden op de arbeidsmarkt.

Nederland telt ongeveer 5.000 beroepssporters, van wie er ongeveer 800 tot de top behoren. Jaarlijks stromen ongeveer 400 beroepssporters uit, van wie de helft op eigen kracht een baan vindt of ondersteuning krijgt van NOC*NSF en uitzendbureau Randstad. Daarnaast is er het Servicepunt Topsporters, een gezamenlijk initiatief van het UWV, vakbonden en werkgevers in de topsport.

Niet de juiste diploma’s
Veel beroepsporters hebben aan het einde van hun sportcarrière moeite om de overstap te maken naar de arbeidsmarkt. Ze beschikken vaak niet over de juiste diploma’s en werkervaring omdat ze van jongs af aan alles opzij hebben gezet voor de sport. Ook hebben professionele sporters veelal geen CAO waarop ze kunnen terugvallen na hun sportieve loopbaan.

Het servicepunt ondersteunt hen met het geven van advies over scholing, het regelen van stages en het leggen van contacten met werkgevers. Het vormt daarmee de schakel tussen topsport, bedrijfsleven, overheid en opleidingsinstellingen.

Juiste mentaliteit
‘Professionele sporters hebben de topsportmentaliteit waar veel bedrijven naar op zoek zijn. Het zijn stuk voor stuk mensen met discipline, doorzettingsvermogen en ambitie. Die eigenschappen kunnen een eventueel gebrek aan werkervaring of diploma’s prima compenseren, aldus André Timmermans, directeur van de divisie Werkbedrijf van het UWV.

‘We merken ook dat bemiddelde ex-topsporters deuren openen bij bedrijven. Hierdoor kan UWV zijn netwerk uitbreiden en meer kansen bieden aan werkzoekenden met een achterstandspositie op de arbeidsmarkt.’

Mooie resultaten
Sinds de start, twee jaar geleden, hebben 281 sporters een baan gevonden met hulp van het servicepunt. 146 sporters vonden emplooi buiten de sport, 135 gingen aan de slag in de sportsector. Vooraf verwachtte het servicepunt jaarlijks vijftig sporters te kunnen plaatsen op een reguliere baan buiten de sport. Profvoetballers kloppen het vaakst aan bij het servicepunt, gevolgd door volleyballers, hockeyers, basketballers en ijshockeyers. Ook individuele sporters uit onder meer het schaatsen, het zwemmen en de atletiek kregen ondersteuning.

Het servicepunt is gevestigd in Heerenveen en heeft directe contacten met de dertig regionale Werkgeversservicepunten van UWV. De werkzoekende sporters worden hoofdzakelijk online begeleid.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?