Eén op acht ICT-banen verdwijnt naar buitenland

Kwaliteit houdt niet altijd over, maar lage lonen maken veel goed.

Hoewel de werkgelegenheid voor IT-ers in Nederland groeit, verdwijnen ook dit jaar duizenden ICT-banen naar lagelonenlanden. Opmerkelijk genoeg gebeurt dit, ondanks dat steeds meer bedrijven niet zo tevreden zijn over de geleverde kwaliteit. Dat blijkt uit de laatste tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young.

In het onderzoek staat dat steeds meer directeuren, managers en professionals ontevreden zijn over de kwaliteit van de uitbesteding van ICT-activiteiten aan
lagelonenlanden. Bijna één op de drie ondervraagden is niet tevreden. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2005.

Ondanks de lage tevredenheid over de kwaliteit, zien de ondervraagden in het verlies aan Nederlandse ICT-arbeidsplaatsen geen reden om te stoppen met het uitbesteden van werk naar lagelonenlanden. Het merendeel van de ICT-uitstroom (66 procent) gaat naar India. De tarieven die in deze landen worden gehanteerd liggen 68 procent lager dan die in Nederland. Het gaat dan vaker om relatief eenvoudig werk als helpdesk- en callcenteractiviteiten. Maar ook de ontwikkeling van software verdwijnt naar Azië.

Vooral grote bedrijven met meer dan 500 medewerkers doen aan outsourcing. Een kwart van deze ondernemingen besteedt (een deel van) de ICT-activiteiten uit. Volgens Ernst & Young heeft de overheid het uitbesteden nog niet ontdekt. Slechts één op de tien overheidsmanagers verwacht dat de overheid ICT-activiteiten gaat uitbesteden.

De vraag naar interne ICT-medewerkers loopt terug, omdat bedrijven vaker externe ICT-dienstverleners aan het werk zetten. De vraag naar externe ICT-ers is dan ook in vier jaar niet zo groot geweest. Was er in september 2004 nog sprake van een afname in het aantal externe ICT-ers bij bedrijven, in april 2006 is de grootste vraag naar externe medewerkers in vier jaar waarneembaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?