Druk op Nederlandse arbeidsmarkt neemt weer toe

In Nederland neemt de druk op de arbeidsmarkt duidelijk toe. Er is een oplopend tekort aan geschoolde professionals in de groeisectoren die voor Nederland van economisch belang zijn, zoals high tech en IT. Bovendien zorgt de vergrijzing voor afnemend arbeidspotentieel. Gevolg is dat de loondruk in deze sectoren weer stijgt.

Dit zijn de bevindingen van de Hays Global Skills Index 2014, een jaarlijks rapport dat recruitment organisatie Hays in samenwerking met Oxford Economics produceert.

Sinds de lancering van de Index in 2012, is dit het eerste jaar waarin vrijwel alle 31 landen van de Index een positieve economische groei verwachten. Deze groei leidt tot een toenemende vraag naar geschoolde werknemers. Het vermogen van de mondiale economie om deze op de juiste plaats op het juiste moment te leveren, blijft echter beperkt.

Kloof tussen vraag en aanbod in groeisectoren
Uit de indexcijfers voor Nederland blijkt dat de druk op onze arbeidsmarkt toeneemt. Een licht economisch herstel - na een periode van dalende vraag - zorgt voor een toenemende vraag naar arbeid in met name de groeisectoren, zoals de high tech industrie, waardoor de loondruk in deze sectoren stijgt.

De vergrijzing in Nederland zorgt ervoor dat er minder mensen deelnemen aan het arbeidsproces en daardoor ontstaat een afnemend arbeidspotentieel. Ook heeft toenemende wet- en regelgeving invloed op de toenemende stress die de arbeidsmarkt ondervindt. Bedrijven worstelen dan ook met de werving van werknemers die de vereiste vaardigheden hebben, met name in sectoren zoals IT en techniek.

Flexibilisering arbeidsmarkt doorzetten
Volgens Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland, moeten we in ons land de flexibilisering van de arbeidsmarkt verder doorzetten om de druk van de markt te halen, naast het internationaal werven van talent.

‘Nederland neemt in Europa een koppositie in als het gaat om flexibilisering van de arbeidsmarkt. De maatschappelijke discussie omtrent de flexmarkt zou moeten gaan over hoe wij deze positie kunnen verstevigen in plaats van verzwakken’, aldus Van Veggel.

Arbeidsmarktflexibiliteit blijft wereldwijd achter
In het rapport wordt geconcludeerd dat de situatie op de arbeidsmarkt waarschijnlijk eerst verslechtert, voordat zij beter wordt. De arbeidsmarktparticipatie - het aandeel van mensen actief op de arbeidsmarkt - daalde in de grote mondiale economieën. Ondanks dat overheden zich wereldwijd committeren aan een goed ondernemersklimaat en minder bureaucratie, zag de meerderheid van de landen in het afgelopen jaar geen verbetering in de arbeidsmarktflexibiliteit.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?