Een loopbaan uitgestippeld in het beroep dat je altijd wilde uitoefenen? Soms loopt het anders in het leven en komt die gedroomde carrière niet uit de verf.
Dromen over werk, komen lang niet altijd uit, wil de stichting GetOud aan jongeren voorhouden. Voor het project `Wat ik later wilde worden` lieten 50 ouderen zich fotograferen in hun droombaan. Verder vertelden de ouderen over hun vroegere dromen en hoe die in de praktijk van alledag uitpakten.
Soms zit het tegen
Het kon gek lopen in het leven van de toenmalige jongeren die fantaseerden over een loopbaan als dierenarts, ballerina of piloot. Want soms zaten de omstandigheden zo tegen, dat ze nooit het werk konden doen waarvan ze wel droomden.
Geldgebrek, oorlog of dwarsliggende ouders stonden een gedroomde loopbaan in de weg. Maar ook de wetgever werkte niet altijd mee. Het is nog niet zo heel lang geleden dat vrouwen die gingen trouwen, moesten stoppen met werken.
Geen oude stewardessen, a.u.b.
De verhalen en foto’s zijn te zien in de expositie `Wat ik later wilde worden, ouderen in hun droomberoep`, die door het land reist. De deelnemers gaan gekleed in beroepskleding die is uitgeleend door het Nationaal Toneel, winkels voor bedrijfskleding en het marine museumschip Hr. Ms. Mercuur.
Drie grote vliegtuigmaatschappijen weigerden echter hun medewerking, omdat `iedereen dan denkt dat er alleen maar oude mensen bij ons werken`, aldus één van hen.
Fotoboek bestellen
Schrijfster Marjan Berk en Wethouder ouderenbeleid Karsten Klein van de gemeente Den Haag, hebben de expositie officieel geopend in het stadhuis van Den Haag. Daar reikten zij het eerste exemplaar uit van het gelijknamige boek aan een deelnemer van het project, de 97-jarige Truus Zuurmond.
Het fotoboek is verkrijgbaar via www.getoud.nl : Wat ik later wilde worden. Ouderen in hun droomberoep. Marion Duimel en Ingrid Meijering (2011). Den Haag: stichting GetOud. ISBN 978-90-816560-1-6. Prijs: € 24,50