Door deze 5 principes, lukken lastige projecten wél

Waarom lopen sommige lastige projecten spaak, terwijl ze toch heel belangrijk zijn? Dat kan aan het team en de werkomgeving liggen. Wanneer teamleden niet meer vrijuit durven denken en risico’s gaan mijden, is geen innovatie meer mogelijk. Met 5 principes en een mindful werkomgeving, lukt het wél.

Innovatieprojecten slagen wanneer het projectteam alert is op zaken die fout kunnen gaan. Door teamleden ruimte te geven voor probleemoplossend gedrag, zijn projectdoelen haalbaar en lukt het beter om te innoveren.

Dit bewijst Peter Oeij in zijn proefschrift 'The resilient innovation team: A study of teams coping with critical incidents during innovation projects', waarmee hij op 25 januari 2017 promoveert aan de Open Universiteit.

Risico’s mijden uit angst voor falen
Innovatieprojecten mislukken nogal eens door onvoorziene oorzaken. Bijvoorbeeld door geldgebrek, marktontwikkelingen, andere wensen van consumenten of organisatorische ontwikkelingen. Maar ook teamgedrag kan een oorzaak zijn en daar kunnen organisaties wel iets aan doen.

De ontwikkeling van ingewikkelde innovaties is complex, waarbij er van alles fout kan gaan. Gevolg is dat teamleden vaak risicomijdend en defensief gedrag ontwikkelen, terwijl ze juist vrijuit 'out of the box' moeten denken.

Vijf principes om problemen op te lossen
Peter Oeij onderzocht de werkwijze van teams in organisaties als kerncentrales en de politie. Deze teams werken onder hoge druk, maar falen nauwelijks bij incidenten. Mogelijk kunnen innovatieteams hiervan leren.

Oeij constateert dat deze teams beschikken over probleemoplossend gedrag, dat is gebaseerd op vijf principes:

1. alert zijn op zaken die fout kunnen gaan;

2. accepteren dat er geen simpele antwoorden zijn, maar feiten onderbouwen;

3. projectdoelen verbinden aan organisatiedoelen;

4. durven om het project over een andere boeg te gooien als dat nodig is;

5. expertise gaat boven senioriteit en rang.

Zorg voor een mindful werkomgeving
Om dit probleemoplossend gedrag te stimuleren, moeten organisaties volgens Oeij zorgen voor een 'mindful' werkomgeving. Daarin:

1. mogen fouten worden gemaakt;

2. is ruimte voor leren door experimenteren;

3. hebben teamleden inspraak;

4. zijn beslissingen gericht op het behalen van synergie.

Innovatieteams die in het onderzoek van Oeij aan de slag gingen volgens de principes van een 'mindful' werkomgeving, bleken beter in staat hun projectdoelen te realiseren waardoor de kans op innovatiesucces toeneemt.

Veerkracht en competenties versterken
Oeij beveelt innovatieve bedrijven daarom aan om organisatorische condities voor een mindful werkomgeving te scheppen. Verder zouden ze ook veerkrachtig gedrag en competenties van teamleden moeten versterken die gericht zijn op het voorkomen van kritische incidenten.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?