Dekkingsgraad pensioenen verbetert omdat we minder snel ouder worden

Nederlanders worden nog steeds ouder, maar niet zo snel als eerst werd gedacht. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de levensverwachting minder hard stijgt. Dit kan een meevaller betekenen voor pensioenfondsen, want hun dekkingsgraad kan daardoor zomaar met een procent stijgen.

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap becijferde in een nieuwe prognosetafel dat de levensverwachting in Nederland blijft stijgen, maar minder snel dan eerder werd verwacht. De levensverwachting heeft invloed op de toekomstige uitgaven van pensioenfondsen en daarmee op hun dekkingsgraad: die stijgt gemiddeld 1 procent.
Fondsen met een jong deelnemersbestand en relatief veel vrouwelijke deelnemers kunnen zelfs rekenen op een stijging van maar liefst 1,6%.

Dat concludeert Aon, adviesbureau voor risk, retirement en health, op basis van eigen berekeningen gebaseerd op de nieuwe prognosetafel. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, blijft vooralsnog onveranderd op 109%.

Hoog tijd voor nieuw pensioenstelsel
Vakbond FNV heeft aangegeven een bevriezing van de AOW-leeftijd te willen, mede omdat er nog steeds niets is geregeld voor de zware beroepen. Momenteel loopt de AOW-leeftijd op naar 67 jaar in 2021 en 67 jaar en 3 maanden in 2022. De pensioenrichtleeftijd is sinds 1 januari van dit jaar al 68 jaar. De vaststelling van de AOW-leeftijd gaat op basis van de CBS-tabellen. Op basis van de nieuwe prognosetafel komt de AOW-leeftijd enkele maanden lager uit.

“We verwachten dat de vertraging van de verbetering van de levensverwachting ook te zien gaat zijn in de CBS-tabellen. Dat is koren op de molen van de FNV,” zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “De druk op het kabinet om een nieuw pensioenstelsel in te voeren neemt met de naderende Prinsjesdag alleen maar toe.” De AOW-leeftijd is een belangrijk onderwerp voor de bonden. Het kabinet wil vasthouden aan de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en 3 maanden.

Kortingen na 2020 nog niet uitgesloten
Eind 2020 lopen de herstelplannen van een aantal grote fondsen op hun eind. De dekkingsgraden van de fondsen lopen op dit moment uiteen. Aan de onderkant zijn er fondsen met een dekkingsgraad van rond de 100%, terwijl er aan de andere kant fondsen zijn met dekkingsgraden van 125%. Juist de dekkingsgraden van de grote fondsen, met veel deelnemers, staan echter onder druk.

“De verbetering van de dekkingsgraad ten gevolge van de nieuwe prognosetafel helpt de fondsen aan de onderkant, maar haalt ze nog niet helemaal uit de gevarenzone,” aldus Driessen. “De verbetering is gemiddeld 1 procentpunt, waar deze fondsen enkele procentpunten nodig hebben.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?