Als de economie niet snel verbetert, zakken grote Nederlandse pensioenfondsen door hun hoeven en moeten straks korten op de pensioenen. De financiële crisis is zo niet meer een abstract probleem van de Grieken, maar wordt werkelijkheid voor ruim een miljoen Nederlanders.
Pensioenfondsen zijn nog aan het herstellen van de terugval uit 2008, maar de huidige crisis doorkruist alle mooie toekomstplannen. De fondsen hebben last van de lage rentestand, tegenvallende beleggingsresultaten en moeten de komende jaren steeds meer pensioenen gaan uitkeren.
Bovendien zijn beleggingen die vroeger zeker leken, zoals staatsobligaties van Europese landen, nu ineens risicovolle waardepapieren geworden, waarvan ze maar moeten afwachten of al het geld weer terugkomt. De dekkingsgraden van grote pensioenfondsen zakten het derde kwartaal van 2011 naar percentages rond de 90 procent, terwijl 105% het absolute minimum is om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.
Nog maar één jaar tijd
De Nederlandsche Bank (DNB) houdt toezicht op de pensioenfondsen. Zo hebben fondsen die in 2008 kampten met een onderdekking, herstelplannen bij DNB moeten inleveren die ervoor moesten zorgen dat de dekkingsgraden in 2013 weer op peil zouden zijn. Maar veel fondsen -nu ook Nederlands grootste pensioenfondsen van ambtenaren, zorgpersoneel en metaalwerkers- zien dat de herstelplannen niet meer helpen, omdat de huidige crisis elk herstel in de weg staat.
De Pensioenfondsen krijgen van DNB nog één jaar de tijd om te voldoen aan de eis dat pensioenpremies moeten bijdragen aan het herstel van de pensioenfondsen. Dit betekent dat de pensioenpremies waarschijnlijk fors omhoog zullen gaan.
Korten op pensioenuitkeringen
Het water staat veel fondsen echt aan de lippen. Zo heeft Nederland`s tweede pensioenfonds, Zorg en Welzijn, een dekkingsgraad van maar 91%. Dat betekent concreet, dat op iedere 100 euro die (in de toekomst) moet worden uitgekeerd, er een tekort is van 9 euro. Als de dekkingsgraad ideaal is (ten minste 105%), zou voor iedere 100 euro die moet worden uitgekeerd, eigenlijk 105 euro in de kas moeten zitten.
Als eind 2011 blijkt dat de dekkingsgraden echt zo slecht zijn als de fondsen nu melden, zullen veel fondsen in 2013 ook daadwerkelijk moeten korten op pensioenuitkeringen. Dat betekent dat de gepensioneerden van nu daadwerkelijk minder geld op hun rekening gestort gaan krijgen. Daarmee wordt de financiële crisis voor onze ouderen ineens harde werkelijkheid, in plaats van een ver Grieks probleem.
|