Coronacrisis: uitstel belasting en opening NOW6-loket voor loonsubsidie

Vanaf 14 februari 2022 kunnen werkgevers die geraakt worden door de coronacrisis, weer loonsubsidie aanvragen bij het UWV. Deze subsidieronde (NOW-6) is een loonvoorschot voor de maanden januari, februari en maart. Ondernemers krijgen verder twee maanden extra uitstel van belastingbetaling. Het uitstel liep eerst nog af op 31 januari 2022, maar is nu verlengd naar 31 maart 2022.

Met de NOW6-subsidie kunnen werkgevers hun medewerkers doorbetalen. Vanaf 14 februari 2022 kunnen ze voor het huidige kwartaal (januari, februari en maart 2022) een voorschot aanvragen. De voorwaarden en vergoeding van deze subsidieperiode zijn grotendeels hetzelfde als in de vorige periode. Wel is er een kleine wijziging in de opslag voor werkgeverskosten. Dit komt omdat de polisadministratie is gewijzigd per 1 januari. De berekening van de NOW is zodanig aangepast dat de vergoeding gelijk blijft.

Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. De minister van SZW geeft in de brief ook een overzicht over het gebruik en terugbetalingen van NOW 1 en 2.

Vaststelling definitieve loonsubsidie
De NOW is een voorschot waarmee werkgevers die te maken hebben met omzetverlies door de coronacrisis, de salarissen kunnen doorbetalen. Het voorschot is berekend op basis van het door ondernemers geschatte omzetverlies. Na afloop van de subsidieperiode wordt de definitieve subsidie vastgesteld op basis van het daadwerkelijke omzetverlies en de loonsom. Dit kan betekenen dat er nog extra subsidie wordt uitgekeerd, of dat (een deel) van het voorschot moet worden terugbetaald.

Werkgevers moeten zelf de vaststelling van de definitieve subsidie aanvragen en daarvoor gegevens verstrekken. Het overgrote deel van de ruim 139.000 werkgevers die de NOW-1 (maart, april en mei 2020) ontvingen, heeft dat nu gedaan, of geeft aan dat hun accountant of boekhouder bezig is en de ontbrekende gegevens binnenkort volgen. Zij vertegenwoordigen ruim 7,7 miljard euro van het totale voorschotbedrag van 7,9 miljard euro.
Bij bedrijven die niet hebben gereageerd, wordt de subsidie op nul gesteld. Zij moeten daarom het totale voorschot terugbetalen.

Terugbetalen omdat omzet toch hoger was
UWV verwacht dat 30 procent van de werkgevers een nabetaling krijgt, maar zeventig procent moet (een deel) van de subsidie terugbetalen. Dit komt meestal omdat het omzetverlies lager is dan de werkgever van tevoren had ingeschat. UWV is coulant met de terugbetalingen. Betalingsregelingen zijn zonder rente en kunnen tot vijf jaar op maat worden afgesproken. Ook is een betaalpauze van een jaar mogelijk.

Tot nu toe verloopt het terugvorderingsproces NOW-1 voor de meeste werkgevers goed. Ruim zestig procent van de werkgevers betaalt tot nu toe het bedrag in één keer terug. Met 32 procent van de werkgevers is een betalingsregeling afgesproken. De overige 7 procent heeft nog niet gereageerd.

Uitstel betaling belasting
Om ondernemers en bedrijven tegemoet te komen, heeft het kabinet besloten om het uitstel van betaling van belastingen te verlengen tot en met 31 maart 2022. Het uitstel liep anders af op 31 januari 2022 en sluit nu weer aan bij de duur van de andere maatregelen uit het steunpakket.

Ondernemers die al gebruik maken van het uitstel, hoeven geen actie te ondernemen. Ondernemers die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van het uitstel of hun openstaande schuld al volledig hebben afgelost, kunnen tot en met 31 maart 2022 uitstel van betaling aanvragen. Het uitstel geldt voor belastingen waarvan de uiterste betaaldatum voor 1 april 2022 ligt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?