Complimentje van de baas is zeldzaam
Leidinggevenden vinden het lastig om gemaakte fouten toe te geven. Ook komt er maar zelden een complimentje over de lippen van de baas, want daar gaan werknemers maar van achterover leunen.
Dit blijkt uit het onderzoek van advies- en trainingsbureau
Van Harte & Lingsma onder ruim 500 werknemers.
Complimentje van de baas
Uit het onderzoek blijkt dat 87% van de werknemers elkaar probleemloos complimenten geeft. Van de leidinggevenden heeft de helft hier juist moeite mee, zodat mondelinge waardering uitblijft. Werknemers denken dat dit komt uit angst dat het geven van complimenten zal resulteren in achterover leunen.
Werknemers belonen elkaar niet alleen gemakkelijk met complimentjes, maar geven ook grif hun gemaakte fouten toe. Zo zou de overgrote meerderheid van de werknemers (een toch wel onwaarschijnlijk hoog percentage van 92%) het geen enkel probleem vinden om zijn of haar fouten op te biechten aan de baas of aan collega’s. Dit staat in contrast met het percentage leidinggevenden (47%) dat gemakkelijk fouten erkent volgens medewerkers.
Manager moet voorbeeld geven
Joep de Jong, directeur van
Van Harte & Lingsma ziet in het toegeven van fouten een goede basis voor een lerende organisatie. De Jong moedigt daarom managers aan om hun fouten te etaleren, omdat het `als werkgever en cultuurdrager belangrijk is om het goede voorbeeld te geven`.
De Jong: `Je kunt je als manager kwetsbaar opstellen door je eigen fouten toe te geven en je medewerkers te waarderen voor goede prestaties. Met als gevolg dat de organisatie dit gedrag ook gemakkelijker laat zien. Goed voorbeeld doet goed volgen`.
Vrouwen durven grenzen niet aan te geven
Daar waar fouten toegeven geen enkele moeite kost, vinden werknemers (vooral vrouwen) het erg lastig om grenzen aan te geven aan collega’s en leidinggevenden. Meer dan de helft van de vrouwelijke werknemers loopt hier regelmatig tegen aan en ziet dit als een belangrijk aandachtspunt.
Verder durft één op de acht werknemers geen risico te nemen, omdat men bang is om te falen. Initiatief nemen, gebeurt alleen wanneer de werknemer voor de volle 100% achter een idee staat. Bij enige twijfel geeft een op de vijf aan niet in het diepe te springen en dus geen initiatief te tonen.