Bruto loon stijgt 3,1%, maar niet voor HR

Werkgevers hebben meer loon over voor commercieel personeel.

In het tweede kwartaal van 2009 is het gemiddelde brutoloon met 3,1 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van dat jaar. De stijging is opvallend, want vorig kwartaal was er nog sprake van een daling met 0,7%. Werkgevers betalen vooral hogere salarissen aan strategisch commercieel personeel, onderzoekers en aan betalingsspecialisten. Dat blijkt uit de beloningsmonitor van adviesbureau Eprom organisatieadviseurs.

Het adviesbureau publiceert de beloningsmonitor elk kwartaal, en geeft daarbij ook een overzicht van stijgers en dalers. De monitor is gebaseerd op de gegevens over feitelijke bruto-salarissen die meer dan vierduizend bezoekers invulden op www.loonindex.nl. Opvallend is dat werkgevers nu flink minder loon over hebben voor HR beleidsuitvoering.

Behoefte aan commercieel personeel
Afgaand op de salarissen die bezoekers invulden, hebben werkgevers de komende tijd vooral behoefte aan strategisch commercieel personeel, R&D-specialisten en betalingsdeskundigen. Deze groepen rapporteerden hogere beloningen dan een kwartaal eerder.

Voor commerciële strategische functies zijn de beloningen met 6,9% procent gestegen. Volgens beloningsadviseur Loes de Cock weerspiegelt dit ‘het belang dat organisaties hechten aan relatiebeheer en aandacht voor klanten’. De hogere lonen voor betalingsspecialisten komen door de noodzaak om geldstromen in organisaties te optimaliseren.

Innovatie lijkt het toverwoord van deze tijd. Daar profiteren R&D-specialisten van, die hogere lonen op hun rekening kunnen laten bijschrijven.

HR beleidsuitvoering minder gewild
Onder de beroepsgroepen die met minder loon naar huis gaan, bevinden zich ook de werknemers die voor HR beleidsuitvoering, ontwikkeling en welzijn zorgen. Werkgevers betalen daar nu lagere lonen voor uit.

Werknemers in de strategische communicatie en financiële administratie zien de lonen nu ook dalen. Dat geldt in mindere mate ook voor ICT gerelateerde beroepen. Daar is de daling nu licht, terwijl eerder nog sprake was van een beperkte loongroei.

Voorzichtig, maar breed herstel
Volgens Eprom laten alle sectoren herstel van beloning zien, behalve bij de overheid en het toerisme. Opvallende stijgers zijn de sectoren kunst, cultuur en wetenschap, handel en transport. Daarna komen de landbouw, zorgdiensten, onderwijs en horeca.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?