Boycot dreigt voor TNT wegens sociaal beleid

Acties vanwege beloning personeel en opstelling topman.

Postbedrijf TNT heeft te maken met flinke kritiek op het sociale beleid in binnen- en buitenland. De topman van TNT, Peter Bakker, is juist deze week aan het werk gegaan als voorzitter van de Commissie Arbeidsparticipatie, die het kabinet adviseert hoe meer mensen aan het werk kunnen komen. Oppositiepartij SP vindt de positie van Bakker ‘niet geloofwaardig’, omdat hij belang zou hebben bij een advies om het ontslagrecht te versoepelen.

De Nederlandse postgigant wil werknemers in Duitsland niet volgens de post-cao betalen, omdat dit te duur zou zijn. In Nederland zijn de cao-onderhandelingen stukgelopen omdat het bedrijf meer werknemers volgens stukloon wil betalen en nog eens duizenden anderen wil ontslaan.

Eerder wees Personeelslog er al op, dat de keuze voor Bakker als voorzitter van de Commissie Arbeidsparticipatie om die redenen op zijn minst opmerkelijk was.

Actiedag in Duitsland
Als TNT niet bereid is binnen een week het Duitse minimumloon aan zijn postbestellers te betalen, volgt een internationale actiedag. Dat dreigement komt van de internationale vakbondsorganisatie UNI. TNT betaalt zijn personeel 6,50 tot 7,50 euro per uur, terwijl volgens de Duitse post-cao het uurloon op 8 tot 9,80 ligt.

Weliswaar kent Duitsland geen wettelijk minimumloon, maar zijn de lonen wel in een post-cao vastgelegd. TNT gaat overleggen met UNI-voorzitter Philip Jennings. Als dit geen resultaat heeft, roepen de internationale vakbonden een wereldwijde boycot uit van TNT. Ook komen er acties bij grote klanten van TNT.

Topman onder vuur
In Nederland wil de Socialistische Partij (SP) dat topman Peter Bakker opstapt als voorzitter van de Commissie Arbeidsparticipatie. De commissie is ingesteld na onenigheid in het kabinet over de versoepeling van het ontslagrecht.

Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt heeft Bakker een direct belang bij een advies aan het kabinet over de arbeidsmarkt. Ulenbelt vindt dat TNT 'schaamteloos bezig' is in Nederland en Duitsland. Omdat TNT duizenden werknemers wil ontslaan, zou Bakker bovendien belang hebben om de versoepeling van het ontslagrecht weer op de agenda te zetten.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?