Personeelsnet

Bonden en pensioenfondsen in actie voor pensioen jongeren

Hoeveel moet je per jaar sparen voor een goed pensioen? Nu sparen we nog belastingvrij 2,15 procent per jaar, maar het kabinet wil dit verlagen naar 1,75 procent. Maar dat is veel te weinig om aan een behoorlijk pensioen te komen, vinden de gezamenlijke vakbonden en pensioenverzekeraars.

Het kabinet heeft drie miljard besparing ingeboekt, door het belastingvrij pensioensparen te beperken. Het kabinetsvoorstel wordt deze week behandeld in het parlement. Pensioenfondsen en vakbonden roepen roepen de Tweede Kamer op om tegen de kabinetsplannen te stemmen.

Minimaal twee procent opbouw nodig
Met een grote advertentie in de Volkskrant en een actie op internet schudden de vakcentrales FNV, CNV, MHP, het Ambtenarencentrum, pensioenfonds ABP en het Verbond van Verzekeraars de Tweede Kamer wakker. Want door de beperking van de pensioenopbouw hebben de jongeren van nu straks geen normaal pensioen meer, zo stellen de organisaties in de advertentie.


Langer doorwerken, dus meer sparen
Volgens de afzenders is minimaal een opbouw van minimaal 2 procent per jaar nodig voor een ‘gewoon goed pensioen’. Als de opbouw wordt beperkt tot 1,75 procent, zullen jongeren straks te weinig kapitaal opbouwen in hun pensioenpot en blijft een karig pensioen over. Volgens het kabinet valt dat wel mee, omdat de jongeren van nu toch langer door moeten werken, waardoor ze meer tijd hebben om alsnog aan een behoorlijk pensioen te komen.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?