Bedrijven komen vaker in actie na discriminatieklacht

Steeds meer bedrijven treffen een schikking als zij worden beschuldigd van discriminatie. Ook treffen ze maatregelen als er een klacht is geweest, want de meeste bedrijven willen niet in verband worden gebracht met discriminatie.

Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van het jaarverslag en de monitor discriminatiezaken over 2015. Het College start een driejarig programma waarin het discriminatie en stereotypering op de arbeidsmarkt aanpakt.

Bedrijven in actie tegen discriminatie
De cijfers tonen een flinke toename van het aantal schikkingen: een stijging van ruim 50%. Daarnaast komen bedrijven steeds vaker in actie bij discriminatie. In 81% van deze zaken waarin het College uitspraak deed nam het bedrijf maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen.

Zo bieden bedrijven excuses aan, of geven soms een schadevergoeding. Maar veel vaker nemen ze structurele maatregelen om discriminatie in de toekomst te voorkomen. 61% van de uitspraken gaat over discriminatie op en rond werk en meer specifiek over werving en selectie (23%).

Programma stereotypering arbeidsmarkt
Voorzitter Adriana van Dooijeweert: “Het is een hele mooie ontwikkeling dat steeds meer bedrijven er alles aan doen om discriminatie te voorkomen. Het College kan aan uitspraken weliswaar geen sancties verbinden, maar dat maakt de oordelen van het College niet minder gezaghebbend. Duidelijk is dat bedrijven absoluut niet in verband willen worden gebracht met discriminatie.”

Daarom start het College een programma voor de duur van drie jaar waarin het discriminatie en stereotypering op de arbeidsmarkt aanpakt. Het College focust op twee onderdelen. Ten eerste, toeleiding tot de arbeidsmarkt, toegespitst op discriminatie en stereotypering bij stages en leerplekken in het beroepsonderwijs. Ten tweede toegang tot de arbeidsmarkt, toegespitst op discriminatie en stereotypering in nieuwe methoden van werving en selectie.

Veel discriminatie op afkomt, geslacht en leeftijd
In 2015 beantwoordde het College 2781 vragen, ontving het 422 verzoeken om een uitspraak door het College en deed het in 155 zaken over discriminatie uitspraak. De meeste verzoeken gingen over afkomst (20%) gevolgd door geslacht (18%) en leeftijd (16%). Bij de uitspraken waren leeftijd (21), afkomst (19%) en handicap of chronische ziekte (18%) de drie meest voorkomende discriminatiegronden.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?