Achterban kabinet Rutte wil ontslagrecht wel wijzigen
Het nieuwe VVD-CDA kabinet laat het ontslagrecht ongewijzigd, en dat is tegen de wens van de eigen kiezers. Dat blijkt uit een analyse die Personeelsnet maakte van de laatste peiling van Maurice de Hond`s Peil.nl.
Maurice de Hond stelde zijn internetpanel op www.peil.nl vragen naar aanleiding van het debat over de Regeringsverklaring. Aan de hand van de uitkomsten, concludeert
Personeelsnet dat er onder kiezers kennelijk brede steun bestaat om het ontslagrecht te wijzigen.
Hervorming ontslagrecht nodig
De doorrekening van het verkiezingsprogramma van premier Rutte`s VVD, leverde die partij voor de verkiezingen nog de status van `banenkampioen` op. Maar door het regeerakkoord van VVD en CDA, zal de werkloosheid de komende jaren juist met anderhalf procentpunt stijgen. Dat komt omdat het nieuwe kabinet de hervorming van de arbeidsmarkt laat liggen, onder invloed van gedoogpartner PVV.
Eén van de belangrijkste verkiezingsthema`s van VVD en CDA was de hervorming van het ontslagrecht. De gedachte erachter was, dat werkgevers eerder personeel aannemen, als ze weten dat ze daar ook weer snel en pijnloos vanaf kunnen. Daarom was CDA-minister Donner in het vorige kabinet nog een niet aflatend pleitbezorger van verkorting van de WW-duur.
Het nieuwe kabinet verandert echter niets aan het ontslagrecht, en dat kunnen de kiezers maar heel matig waarderen. Slechts 38% van alle kiezers is het er mee eens dat het kabinet het ontslagrecht niet aanpakt. Alleen de achterban van de SP (66%) en gedoogpartner PVV (62%) waarderen deze opstelling van het nieuwe kabinet.
Geen steun van eigen achterban
Maar de achterban van premier Rutte en vicepremier Verhagen (CDA) heeft geen waardering voor het kabinetsbeleid op dit punt. Van de VVD-kiezers is 26% het ermee eens dat het kabinet niets doet aan het ontslagrecht; onder de CDA-achterban is de steun nog kleiner: slechts 23%.
Opvallend is overigens, dat de achterbannen van partijen die het ontslagrecht wel willen aanpakken (zoals D66 en PvdA), op dit punt juist meer waardering kunnen opbrengen voor het kabinet (met respectievelijk 37 en 43 procent).
Steun voor verhoging AOW-leeftijd en aanpak Wajong
De wijze waarop de AOW-leeftijd door het kabinet wordt verhoogd (naar 66 jaar in 2020) heeft de steun van 53% van de VVD- en 61% van de CDA-kiezers. De PVV-achterban is daar veel minder tevreden mee, want slechts 42% is voor. Dat is evenveel als de totale waardering van alle kiezers.
Over de aanpak van de
Wajong is de oppositie eensgezind afwijzend. Van alle kiezers is maar 36% voor. Maar de achterbannen van de VVD en het CDA zijn wel degelijk voor de wijziging van de regeling voor jonggehandicapten (met 63 en 57 procent). De achterban van gedoogpartner PVV is nog ruimhartiger in de steun: tweederde is voor het wijzigen van de Wajong.
Minder ambtenaren graag
Driekwart van alle kiezers is het eens met de kabinetsplannen om het aantal ambtenaren te verkleinen. Bij de achterbannen van de PVV (94%) en VVD (96%) kunnen deze plannen op de meeste steun rekenen. Van de CDA-achterban vindt 78% dit een goed plan.
Onder de kiezers van de oppositiepartijen varieert die steun van 48% (D66) tot 59% (SP).