85 doden door arbeidsongevallen

Een ongeluk op het werk kan dramatisch aflopen. In 2009 moesten 77.000 werknemers en zelfstandigen na een arbeidsongeval worden behandeld in het ziekenhuis. Voor 85 werkenden had het arbeidsongeval een dodelijke afloop.

De 8ste, meest recente, Monitor Arbeidsongevallen in Nederland van TNO telde in 2009 naar schatting 218.000 werknemers die het slachtoffer werden van een arbeidsongeval met geestelijk of lichamelijk letsel. Per 100.000 werknemers maken jaarlijks gemiddeld 3.100 werknemers een arbeidsongeval mee.

Werkgever kan ongevallen helpen voorkòmen
Werkgevers kunnen zelf het nodige regelen om de kans op ongelukken op het werk te verkleinen. Zo brengen werknemers die onder hoge tijdsdruk moeten werken, extra risico`s op ongelukken met zich mee. TNO beveelt daarom aan om een betere planning te maken, die leidt tot meer veiligheid.

Laat werknemers verder ook zelf nadenken en verantwoording nemen. Bewaak tevens goede omgangsvormen met respect voor elkaar, want ongewenst gedrag van collega’s, leidinggevenden, patiënten, klanten of leerlingen leidt ook tot brokken, stelt TNO.

Meer ongevallen bij banken en onderwijs
Opvallend is dat bij financiële instellingen en het onderwijs de kans op arbeidsongevallen is toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In de horeca en handel is juist sprake van een daling. In de bouwnijverheid, de landbouw en visserij en de industrie blijft het ongevalsrisico over de jaren relatief hoog.

Volgens Paulien Bongers, Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO, lijkt het erop dat `in sectoren met een hoog ongevalsrisico, het risico afneemt in de tijd. Maar bij sectoren met een laag risico is juist sprake van een stijging`.

Gevaarlijkste beroepen
Mannen, laagopgeleiden en niet-westerse allochtone werknemers lopen meer risico op een ongeval op het werk. De gevaarlijkste beroepen zijn schilders, buschauffeurs, treinbestuurders, zeelieden, metselaars, timmerlieden en andere bouwvakkers.

In deze beroepen hebben werknemers veel te maken met gevaarlijk werk en zware lichamelijke belasting. Deze factoren gaan gepaard met een grotere kans op een arbeidsongeval.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?