Zorgtoeslag omlaag: `geld rondpompen terugdringen`
Vanaf 1 januari 2011 gaat de zorgtoeslag geleidelijk, over een periode van 30 jaar, omlaag. Vakbond FNV wil dat een groot deel van de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt, zodat we geen geld meer hoeven `rond te pompen`.
De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de premie voor de zorgverzekering. Het recht op de toeslag hangt af van het inkomen. Huishoudens rond het minimum krijgen vanaf 2011 ongeveer 3 euro per jaar minder, huishoudens met een modaal inkomen ongeveer 7 euro.
Steeds lagere toeslag
De gezondheidszorg is duur en de verzekeringpremies stijgen sneller dan de inkomens. Daardoor krijgen steeds meer huishoudens recht op zorgtoeslag. Tegelijkertijd krijgen de huishoudens die al zorgtoeslag ontvangen, een steeds hoger bedrag. Dat wordt onbetaalbaar en daarom gaat het kabinet de zorgtoeslag geleidelijk verlagen.
Met de maatregel worden huishoudens ook in de toekomst gecompenseerd voor een stijging van de nominale premie, maar niet meer voor 100%. De laagste inkomens worden zoveel mogelijk ontzien. Het kabinet wil op deze manier 1,8 miljard euro besparen.
Geld rondpompen
`Nu gebeurt precies waar bij de afschaffing van het ziekenfonds voor gewaarschuwd is`, zegt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: `Voor miljoenen mensen is de zorgpremie te hoog, en zij worden gecompenseerd met een individuele zorgtoeslag`. Het rondpompen van geld wordt volgens Hartveld steeds erger. `Nu krijgen al 5,5 miljoen mensen een zorgtoeslag. Als we zo doorgaan zijn dat er straks acht miljoen`.
De FNV wil dat de nominale zorgpremie omlaag gaat. Dat moet door deze voor een groot deel inkomensafhankelijk te maken. Dat leidt tot een veel lagere nominale zorgpremie. Wie meer verdient, betaalt dan dus meer premie. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, aldus Hartveld.