Personeelsnet

Wie te lang treuzelt, verliest nu zo een sollicitant

Nederlandse sollicitanten zijn kritisch op werkgevers die te lang doen over hun recruitmentproces. Want vooral de lange wachttijd en slechte communicatie over de verschillende stappen, zorgen voor frustraties bij sollicitanten. Als werkgevers binnen twee weken niets laten horen, verliest tweederde van de kandidaten alweer zijn belangstelling voor de vacature.

Recruitmentbureau Robert Half onderzocht wat het werkgevers kost als ze te lang doen om kandidaten binnen te hengelen.

Recruitment duurt al snel te lang
Nederlandse werkenden hebben veel moeite met het recruitmentproces. Zo vindt 41 procent de communicatie over de werving- en selectieprocedure onduidelijk en heeft 42 procent moeite met de lange wachttijd voordat bekend is of ze een stap verder mogen.

Ruim een derde (35 procent) van de Nederlandse sollicitanten vindt het vervelend om meerdere gesprekken te moeten voeren voor dezelfde baan.

Sollicitant heeft nu de macht
De arbeidsmarkt wordt krapper, dus sollicitanten krijgen steeds meer keus. Als de selectie te lang duurt, richt tweederde van de sollicitanten zich op andere vacatures. Voor 59 procent is dat binnen twee weken; 36 procent is er na één week wachten al klaar mee.

Ruim een derde trekt dan de sollicitatie terug. Bijna de helft zou kennissen en vrienden niet aanbevelen om bij uw organisatie te solliciteren.

Tips om de procedure strakker te maken
Twee tot drie weken vanaf het eerste gesprek: dat is de periode die door Nederlandse sollicitanten nu als te lang wordt beschouwd. Daarom is het nodig om de werving- en selectieprocedure strakker uit te voeren:

  • Bespreek vooraf met stakeholders in de organisatie hun exacte behoefte aan personele kwaliteiten
  • Plan de gesprekken strak en compact, zorg dat beslissers aanwezig zijn
  • Kom snel met het uiteindelijke aanbod, zodat partijen spoedig kunnen beslissen
  • Zorg voor duidelijke communicatie, wees bereikbaar

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?