Werknemer voelt baanzekerheid en kiest vrije tijd boven hoger salaris

Veruit de meeste mensen die aan het werk zijn (86%) houden zich niet of nauwelijks bezig met een mogelijk verlies van hun baan. Daarbij denkt 71% ook dat de huidige werkgever in 2018 meer zal gaan betalen voor hun werk. Maar de meeste mensen hebben nog steeds liever meer flexibiliteit en vrije tijd.

Ondanks het feit dat werknemers de toekomst positief inzien, zorgt 67% ervoor dat zij werkervaring opdoen die ook in ander werk relevant kan zijn. Vooral jongeren en hoogopgeleiden doen dit. Iets meer dan de helft  van de werkenden houdt relevante arbeidsinformatie in de gaten. Dat blijkt uit de laatste Randstad WerkMonitor van het vierde kwartaal van 2017.

Netwerk is belangrijk voor kansen
Ruim vier van de tien werkenden is bewust bezig met het uitbreiden van het eigen netwerk en zorgt ervoor dat zijn of haar cv up-to-date is. Vooral werkenden onder 34 jaar doen dit. De groepen die dit het hardst nodig hebben, houden dit echter minder goed bij. Van de 55-jarigen en ouder doet bijna de helft dit niet.

Ook lager opgeleiden voelen minder noodzaak een netwerk in stand te houden. Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland: “Veel mensen vinden een nieuwe baan vanuit hun eigen netwerk. Het invullen van vacatures gaat voor een belangrijk deel niet meer via reguliere kanalen, maar via social media en ‘via-via’. Ook ontstaat er soms een functie nadat je met elkaar in gesprek bent geweest. Het is dus belangrijk om je netwerk bij te houden. Dat geldt zeker voor 55-plussers die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.”

Secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker
Twee op de vijf werkenden ziet liever dat de secundaire arbeidsvoorwaarden verbeteren dan een hoger salaris. Vooral meer vrije tijd en meer flexibiliteit staan op het verlanglijstje. Ook de mogelijkheid om een opleiding te volgen of om parttime te gaan werken zijn genoemde wensen als secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een derde van de werkenden heeft als goed voornemen om zichzelf verder te ontwikkelen binnen de huidige baan. Overigens is 81% wel van mening dat de overheid hierin moet faciliteren met subsidies of andere stimulerende maatregelen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?