Personeelsnet

Werknemer vertelt HR niets over psychische problemen

In Nederland heeft 42% van de werknemers wekelijks te maken met stress, waarvan 8% dagelijks. Daarmee scoort ons land nog relatief goed. Zo heeft 22% van de Nederlandse werknemers nooit stress op het werk; twee keer beter dan het Europese gemiddelde. Werknemers die wel geestelijke klachten hebben, stappen daarmee liever niet naar de HR-afdeling.

Sowieso praat een groot deel (30%) van de Europese werknemers op het werk liever niet over geestelijke gezondheidsklachten of -problemen. Twee derde (65%) denkt dat de werkgever niet of nauwelijks is geïnteresseerd in hun geestelijke gezondheid, blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP.

Werknemers stappen liever niet naar HR
Hoewel 70% van de Europese werknemers aangeeft geestelijke gezondheidsproblemen best te durven bespreken op het werk, betekent dit niet dat zij hiervoor direct naar de manager of HR-afdeling stappen. Slechts één op de vijf (21%) werknemers vindt het geen probleem om met hun manager te praten over dit soort problemen.

De HR-afdeling of de directie worden zelfs door minder dan één op de tien werknemers als gesprekspartner voor dit onderwerp genoemd. Goede vrienden op het werk en directe collega’s (beide 30%) worden het meeste genoemd als personen waar werknemers hun eventuele geestelijke gezondheidsproblemen aan zouden vertellen.

Werkgever heeft toch geen interesse
Dat werknemers huiverig zijn om met deze problematiek naar hun werkgever te stappen, heeft ook te maken met het beeld van werknemers dat werkgevers niet of nauwelijks zouden geïnteresseerd zijn in de geestelijke gezondheid van hun personeel. Opvallend, omdat er de laatste jaren veel aandacht is voor het thema geestelijke gezondheid op de werkvloer.

Het onderzoek laat zien dat jongere werknemers wel makkelijker praten over hun geestelijk welzijn dan hun oudere collega’s. Zo geeft 39% van de medewerkers in Europa boven de 55 jaar aan liever helemaal niet te praten over klachten of problemen op het gebied van hun mentale gezondheid. Bij medewerkers in de leeftijd van 16-24 jaar is dit maar 22%.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?