Personeelsnet

Werkgever wil arbeidskracht binden en geeft vaker vast contract

De spanning op de arbeidsmarkt loopt nu zo ver op, dat werkgevers naar verhouding weer vaker vaste contracten afsluiten dan flexcontracten. In het eerste kwartaal van 2018 kwamen er 76 duizend banen bij, terwijl 30 duizend werklozen een baan vonden.

De afgelopen vier jaar is het aantal banen vrijwel onafgebroken toegenomen, in totaal met ruim 600 duizend. Dit meldt het CBS op basis van de laatste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Het aantal banen van werknemers steeg in het eerste kwartaal van 2018 naar bijna 8,3 miljoen. Die groei zet nu al voor het vierde jaar op rij door. Het aantal banen van zelfstandigen groeide naar bijna 2,1 miljoen.

Uitzendbureaus zorgen voor vier op de tien extra banen
In de bedrijfstak handel, vervoer en horeca steeg het aantal banen in het sterkst (+ 23 duizend). Dat is de grootste stijging in deze bedrijfstak na het eerste kwartaal van 2006. Ook in de zakelijke dienstverlening (+21 duizend), uitzendbranche (+17 duizend), zorg (+5 duizend) en industrie (+3 duizend) is de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2018 gegroeid.

Ruim 40 procent van alle banen die er in de afgelopen vier jaar zijn bijgekomen, is toe te schrijven aan de uitzendbranche (+261 duizend). Hiermee telt de uitzendbranche 845 duizend werknemersbanen. Dat is 10 procent van alle banen van werknemers.

Meer vast dan flex
In het eerste kwartaal was het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 124 duizend hoger dan een jaar eerder, een groei van 2,4 procent. Het aantal werknemers met een flexibel contract nam in een jaar tijd met 38 duizend toe, wat neerkomt op een groei van 2 procent.

Naar verhouding groeide bij werknemers het vaste werk daarmee sterker dan het flexwerk. Dit was sinds begin 2009 niet meer voorgekomen. Hiermee is het aandeel werknemers met een vast contract met 73,3 procent iets hoger dan een jaar terug. De toename betrof vooral werkenden met een grote deeltijdbaan of een voltijdbaan.

Meer dan 2 keer zoveel vacatures als in 2013
Het aantal openstaande vacatures steeg met 8 duizend naar 235 duizend openstaande vacatures. Dat zijn er 49 duizend meer dan een jaar eerder. De meeste vacatures zijn te vinden in de handel, zakelijke dienstverlening, de zorg en de industrie.

Inmiddels groeit het aantal vacatures al bijna vijf jaar. Er zijn al meer dan tweeënhalf keer zoveel vacatures als medio 2013, toen de laagste stand bereikt werd (91 duizend vacatures per eind juni 2013). Alleen in de jaren tussen 2006 en 2008 waren er meer vacatures dan nu. Destijds lag de piek op 249 duizend, 14 duizend meer openstaande vacatures dan in het eerste kwartaal van 2018.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?