Personeelsnet

Werk zoeken via uitzendbureau of recruiter, is vooral in Nederland heel normaal

Eén op de zes Nederlanders oriënteert zich via een uitzendbureau of werving en selectiebureau op een nieuwe baan. Daarmee is de Nederlandse beroepsbevolking koploper in Europa. Flexwerken is inmiddels blijkbaar stevig verankerd in ons arbeidsmarktDNA.

Dat maakt arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group bekend op basis van de Global Talent Acquisition Monitor 2018, waarin bijna 60.000 mensen zijn geïnterviewd in 28 Europese landen. Werken via een tussenpartij zit volgens het bureau veel meer in het ‘arbeidsmarktDNA’ van de Nederlandse werknemer (17,3%) dan van de gemiddelde Europese werknemer (9,7%). Vrouwen schakelen vaker een intermediair in dan mannen.

Lange traditie van flexwerken
Nederland wordt op de voet gevolgd door Portugal, Finland, België, Spanje en Zweden. In deze landen is de adoptie en acceptatie van het vinden van een baan via een bureau veel meer gemeengoed dan bijvoorbeeld in Oekraïne, Letland, Estland of Oostenrijk waar het percentage allemaal rond 3% ligt.

In deze landen is er bijvoorbeeld nog geen lange traditie van flexwerken of wordt het vinden van een baan middels een bureau of tussenpartij door wetgeving moeilijk tot onmogelijk gemaakt.

Veel verschillen binnen Europa
De spelregels rondom het belang en de inzet van bureaus, zowel voor uitzendkrachten als freelancers, verschillen sterk per land en beroep. Wat vanzelfsprekend is in Nederland of Scandinavië, is dat zeker niet in de Duitstalige landen. En het opbouwen van een flexschil van freelancers en uitzendkrachten is veel logischer in de UK en Ierland dan in Midden-Europa.

Verder verschilt de mate waarin er via een bureau wordt gezocht nog per functiegebied, ervaringsniveau en opleidingsniveau.

Flexschil aanleggen niet overal gelijk
Zelfstandigen benutten bureaus en intermediairs meer dan de gemiddelde werknemer, behalve in Portugal en Slovenië waar freelancers minder geneigd zijn om bureaus en intermediairs te gebruiken. Wellicht handig om te weten wanneer u (daar) een flexschil aan wilt leggen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?