Wanbetalers krijgen zorgtoeslag niet meer op eigen bankrekening

Verzekerden die hun zorgpremie niet betalen krijgen hun zorgtoeslag niet meer op hun eigen rekening gestort. Het kabinet wil dat de toeslag dan rechtsreeks wordt overgemaakt aan de zorgverzekeraars.

De wetgever heeft bij de start van de nieuwe zorgwetgeving al rekening gehouden met mensen die hun verplichte zorgverzekering niet zouden betalen, door een wanbetalersregeling op te stellen. Deze regeling is nu geëvalueerd, waarop het kabinet een aantal maatregelen heeft getroffen.

De belangrijkste is dat wanbetalers er rekening mee moeten houden dat zij hun zorgtoeslag niet meer zelf ontvangen, maar dat deze rechtstreeks wordt overgemaakt aan het College voor Zorgverzekeringen.

Wanbetalersregeling aanscherpen
Het kabinet gaat op 3 fronten de bestaande wanbetalersregeling aanscherpen.

• Minder wanbetalers door meer preventie. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om zorgverzekeraars te stimuleren, samen met gemeenten en schuldhulpverlening, het ontstaan van problematische schulden bij verzekerden te voorkomen.

• Een sluitender systeem om premiebetaling af te dwingen. Het plan om de zorgtoeslag niet meer over te maken aan de wanbetaler maar direct aan het College voor Zorgverzekeringen, is daarvan een onderdeel.

• De uitstroom uit de regeling wordt verbeterd, door meer maatwerk door zorgverzekeraars. Het gaat dan vooral om dat deel van de wanbetalers dat minstens 6 maanden betalingsachterstand had toen de regeling werd ingevoerd in 2009.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?