Minder geld voor innovatie en ambtenaren, hogere belasting op roken en verzekeringen. Kabinetsmaatregelen die 18 miljard euro moeten helpen bezuinigen in 2015. In 2011 staan we nog pas aan het begin.
Het is vandaag Verantwoordingsdag, en de Algemene Rekenkamer heeft doorgerekend of de bezuinigingen van het kabinet Rutte financieel solide zijn. Het kabinet wil tot 2015 structureel 18 miljard euro minder uitgeven. `Welke bezuinigingen zijn in 2011 ingeboekt en wat betekent dit concreet voor de uitvoering van het beleid bij de elf ministeries`, vraagt de Rekenkamer zich af.
Nog 350 miljoen bezuiniging nodig in 2011
Op weg naar de 18 miljard euro in 2015, wil het kabinet in 2011 een begin maken door 2,9 miljard euro bezuinigen. Uit de Bezuinigingsmonitor 2011 blijkt dat voor dit jaar feitelijk maar 2,65 miljard euro is ingeboekt; 350 miljoen moet nog worden gevonden.
Ambtenaren moeten vooral op de blaren zitten van het kabinet. Als het aan minister Donner ligt, krijgen ze de komende jaren geen salarisverhoging. Verder verdwijnen er meer dan 10 duizend arbeidsplaatsen.
Gisteren werd al duidelijk dat bij het fusieministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 3.000 ambtenarenbanen vervallen. Dit komt vooral door het schrappen in subsidieregelingen, waardoor minder ambtenaren nodig zijn om die uit te voeren. Ook bij Defensie zal veel personeel naar ander werk moeten zoeken.
Bezuinigingen en belastingverhogingen 2011 in kaart gebracht
Het kabinet heeft in 2011 minder geld over voor de volgende zaken:
• Ambtenarensalarissen -790 mln
• Ontwikkelingssamenwerking: -401 euro miljoen
• Defensiematerieel -143 mln
• Inburgering migranten -100 mln
• Leefomgeving en natuur -60 mln
• Regionaal openbaar vervoer -30 mln
• Innovatiesubsidies -27 mln
• Reclassering (taakstraffen) -10 mln
• Nationaal Historisch Museum -6 mln
De overige 1,52 miljard euro bezuinigt het kabinet op de gezondheidszorg en de sociale zekerheid. Dit zijn zogenaamde `premiegefinancierde sectoren`, die buiten het budgetrecht van de Tweede Kamer vallen. Zo schuift het kabinet meer werk naar gemeenten, die (nog meer) verantwoordelijkheid krijgen voor de werkgelegenheid van mensen met een uitkering. Daarvoor krijgen zij wel minder geld dan het Rijk daar nu aan uitgeeft.
Daarnaast verhoogt het kabinet in 2011 alvast de belastingen op rookwaren, verzekeringen en kunst.
Doorschuiven en uitstellen
Een aantal maatregelen heeft het kabinet in 2011 ingevuld door uitgaven voor investeringen uit te stellen of door betalingen door te schuiven. Maar volgens de Rekenkamer zijn dat geen echte bezuinigingen.
De Algemene Rekenkamer beveelt het kabinet aan om de Tweede Kamer ieder jaar op Verantwoordingsdag `overzichtelijk te informeren over de voortgang van de bezuinigingsoperatie`. De informatie die de minister van Financiën nu geeft, biedt volgens de Algemene Rekenkamer `geen integraal overzicht van de gevolgen van de bezuinigingen`.