Voor iedere vacature is nog maar 1,5 werkloze beschikbaar

In de eerste maand van het nieuwe jaar, is de Nederlandse arbeidsmarkt weer een stukje krapper geworden. Het aantal beschikbare werklozen per vacature, is gedaald van 1,7 naar 1,5. Vooral in Utrecht is de arbeidsmarkt nu krap.

Volgens vacaturesite Adzuna zijn nu in Nederland 216.042 vacatures beschikbaar. Dat aantal is 18.894 lager ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd nam het aantal werkloosheidsuitkeringen met 82.037 af. Volgens Thomas de Schuyter van Adzuna daalt het aantal werklozen veel sneller dan het aantal beschikbare vacatures. Daardoor maakt iedereen die momenteel naar werk zoekt “meer kans maakt om een baan te scoren.”

Vraag en aanbod in evenwicht in grote steden
Van de grote steden doet de stad Utrecht het zeer goed, met 0,6 werklozen per vacature is het de enige grote stad waar er meer vacatures beschikbaar zijn dan werklozen. In Amsterdam en Rotterdam is het banenaanbod vrijwel gelijk aan de vraag. Het aantal UWV uitkeringen in neemt af en het aantal vacatures nam in Amsterdam met 306 (+1,8%) toe en in Rotterdam met 682 (+6,8%).

“Het vacatureaanbod is sterk geconcentreerd in en rond de grote steden, echter kijken werkzoekenden best in een radius van hun omgeving, in de provincie Utrecht bijvoorbeeld is buiten de stad Utrecht nog 57% van het lokale aanbod te vinden.” geeft de Schuyter aan.

Beste baankansen in provincie Utrecht
De provincie waar werkzoekenden momenteel het minste concurrentie hebben per vacature is Utrecht. In deze provincie is er net geen vacature beschikbaar per werkzoekende. Net zoals vorig jaar is Drenthe de provincie met de hoogste competitiviteit. Daar zijn 4,4 werkenden per beschikbare vacature, wel een verbetering ten opzichte van 4,6 vorig jaar. Flevoland waar er 2,6 werklozen per vacature zijn, is de enige provincie waar de competitie tussen werkzoekenden niet is verbeterd.

In Noord-Brabant daalde het aantal beschikbare vacatures met 4.400 (-10,8%) maar ook het aantal lopende uitkeringen nam sterk af met 12.703 (-20.4%). De enige twee provincies waar het aantal vacatures licht toenam zijn Groningen +165 (+3,4%) en Zeeland +84 (+3,0%).

Meer kansen voor werkgevers
“Hoewel werk vinden in provincies als Groningen en Zeeland moeilijker is, is hier de situatie het sterkst verbeterd het afgelopen jaar. Er is een groot verschil tussen de provincies en dit kan kansen bieden voor werkgevers, in provincies met een hogere competitiviteit kunnen vacatures mogelijk sneller ingevuld geraken.” stelt Thomas de Schuyter.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?