Personeelsnet

Vakbond eist duidelijkheid van minister over slapende dienstverbanden

Wie een werknemer na twee jaar ziekte overdraagt aan het UWV, is verplicht ook nog een transitievergoeding te betalen als de werknemer dan wordt ontslagen. Veel werkgevers zien daarom af van het ontslag en houden het dienstverband ‘slapend’. Er is een compensatieregeling waarmee werkgevers de transitievergoeding met terugwerkende kracht kunnen terugvragen, maar de voorwaarden zijn nog niet bekend. Vakbond CNV roept de minister van SZW op om nu snel duidelijkheid te geven.

Werknemers die recht zouden hebben op een transitievergoeding, blijven met lege handen achter terwijl ze vaak in een lastige financiële situatie verkeren. Daarom moet minister Koolmees snel duidelijkheid verschaffen over de compensatieregeling voor ‘slapende dienstverbanden’, vindt vakbond CNV.

Compensatieregeling transitievergoeding
Werkgevers kunnen aanspraak maken op de regeling, als zij werknemers na twee jaar ziekte een transitievergoeding moeten betalen. Veel werkgevers betalen deze vergoeding echter niet en houden hun werknemers in een ‘slapend dienstverband’. Het CNV wil een einde maken aan deze slapende dienstverbanden en roept daarom op tot duidelijkheid over de compensatieregeling.

‘Minister Koolmees moet de criteria voor de compensatieregeling, samen met UVW, helder communiceren. Zodat er geen enkel excuus voor werkgevers meer is om de transitievergoeding niet te betalen,’ aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. ‘Werkgevers moeten hun medewerkers de transitievergoeding dan ook daadwerkelijk betalen. Zodat zieke werknemers, die door ziekte soms in schrijnende situaties verkeren, de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben.’

Laatste drempel weghalen
Het CNV vindt het op zich wel positief dat de oplossing voor slapende dienstverbanden met terugwerkende kracht klaarligt. Maar minister Koolmees moet van de vakbond nu ‘ook de laatste drempel weghalen en de impasse definitief doorbreken.’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?