Personeelsnet

Train je collega: zonder kosten veel leren

Ook zonder dure opleidingen kunnen werknemers veel leren. Dat bewijzen werknemers bij overheidsorganisaties tijdens de Train je collega-week, die van 7 tot 11 oktober wordt gehouden.

Ook zonder dure opleidingen kunnen werknemers veel leren. Dat bewijzen werknemers bij overheidsorganisaties tijdens de Train je collega-week, die van 7 tot 11 oktober wordt gehouden.

Dit jaar zijn er 660 trainingen bij 48 overheidswerkgevers. Voor het eerst doen ook Belgische organisaties mee.

De Train je collega-week is van oorsprong een Amsterdams initiatief dat twee jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd. Het succes in deze gemeente heeft vorig jaar al geleid tot een week waaraan overheidsorganisaties in het hele land deelnamen.

Met zo min mogelijk moeite
"Eén van de grondbeginselen achter Train je collega is om het te organiseren met zo min mogelijk moeite", aldus Thijs Polfliet, één van de Amsterdamse initiatiefnemers, vorig jaar.

Het initiatief voor de Train je collega-cursussen komt niet van de werkgever, maar van de medewerkers zelf.
Het succesrecept is simpel: in een uurtje traint een enthousiaste werknemer tien collega's in iets waar hij of zij wat vanaf weet.

660 trainingen en workshops
Dit jaar zijn er zo 660 workshops. De meeste trainingen en workshops liggen op het terrein van computervaardigheden, social media, efficiënter werken en soft skills (van 'aan tafel bij de wethouder' tot bemiddeling en mediation).
Via de website van ‘Train je collega’ kunnen deelnemers zich hiervoor inschrijven.

Deden tijdens de eerste landelijke week nog 24 organisaties mee, dit jaar zijn het er 48. Van het ministerie van Economische Zaken dat de meeste trainingen in huis aanbiedt, tot en met gemeenten, provincies, universiteiten en het UWV.

Ook in België
Voor het eerst organiseert België ook een Train je collega-week.

"Het volgen van workshops en cursussen hoeft niet veel geld te kosten", zegt Luc Lathouwers, secretaris-generaal van het Departement Bestuurszaken van de Vlaamse overheid.
"Je kunt immers veel leren van je collega’s. Veel personeelsleden beschikken over kennis en vaardigheden die ze graag delen met andere collega’s. Dat is wat we ook leren van onze Nederlandse collega’s."

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?