Personeelsnet

Tool ziet tweets waarmee werknemers om ontslag vragen

Veel werknemers laten hun werkfrustraties de vrije loop op Twitter. Ze realiseren zich daarbij niet dat ze hiermee vragen om ontslag. Om mensen ervan bewust te maken dat iedereen deze tweets kan meelezen, heeft Universiteit van Hannover de 'FireMe!'-tool ontwikkeld.

Veel werknemers laten hun werkfrustraties de vrije loop op Twitter. Ze realiseren zich daarbij niet dat ze hiermee vragen om ontslag.
Om mensen ervan bewust te maken dat iedereen deze tweets kan meelezen, heeft Universiteit van Hannover de 'FireMe!'-tool ontwikkeld.

Tweets van medewerkers kunnen werkgevers tot wanhoop brengen. Soms leiden snel opgeschreven meningen die vooral voor de vriendenkring zijn bedoeld, zelfs tot ontslag. Dat heeft een Blokker-werknemer ervaren toen hij zijn direct leidinggevende op Facebook had uitgescholden.

Webcare
Ondanks de publiciteit die dit soort ontslagen krijgen, denken veel werknemers nog steeds dat ze alles over hun werk en hun werkgever kunnen zeggen op Twitter en Facebook.
Ze denken dat hun baas hen niet volgt op Twitter of dat de bevriende collega's hun mond houden als ze hun frustraties van zich wegschrijven op internet.
En ze realiseren zich al helemaal niet dat de webcare-teams van hun werkgever via geavanceerde software alles kunnen volgen wat online wordt geschreven over de producten en over de werkgever.

FireMe!
Om werknemers bewust te maken van de risico's die ze lopen, heeft Ricardo Kawase voor de Universiteit van Hannover een tool ontwikkeld die tweets van ongelukkige werknemers opspoort.

Op de FireMe!-site zien we actuele tweets van boze medewerkers en zelfs een ranglijst van de meest gefrustreerde werknemers.
De nummer 1 van deze lijst @xBIGALx is inmiddels zo verstandig geweest om al zijn tweets te verwijderen.

FireMe! Alert! - Who wants to get fired?

Bereken je kans op ontslag
Met FireMe! kun je ook je eigen tweets laten analyseren. De tool berekent daarbij een percentage dat aangeeft hoe groot de kans is dat je wordt ontslagen.
Vooralsnog is FireMe! alleen beschikbaar in een Engelse of Portugese versie.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?