Spaarloon valt vandaag vrij

Vanaf vandaag, 15 september 2010, kunnen werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling zonder fiscale gevolgen hun spaarloon opnemen over de jaren 2006 tot en met 2009. Het spaarloon over 2010 blijft wel geblokkeerd.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager geeft het spaarloon vrij op aandringen van de Tweede Kamer. De Kamer hoopt dat werknemers het geld zullen uitgeven en daarmee de economische groei een extra duwtje geven.

Keuze maken in 2011
Vanaf 15 september 2010 kan het spaarloon dat in de jaren 2006 tot en met 2009 is opgebouwd, worden opgenomen. Maar werknemers mogen ook later in 2011 een keuze maken om het spaarloon al dan niet op te nemen.

Spaarders zijn dus niet verplicht om het spaarloon op te nemen.

Fiscale gevolgen voor vermogen
Spaarders mogen het geld ook op de geblokkeerde spaarloonrekening laten staan. Dan blijven ze ook profiteren van de fiscale voordelen. Maar zodra het geld op een andere rekening wordt gestort, telt het mee voor het eigen vermogen.

Over het eigen vermogen moet belasting worden betaald in de vorm van vermogensrendementsheffing. Er is wel een vrijstelling waarover geen belasting wordt geheven (20.661 euro voor alleenstaanden en 41.322 euro voor fiscale partners).

Zelf opletten op vrijvallen
Mensen met een spaarloonrekening ontvangen van de bank of verzekeraar een brief waarin wordt uitgelegd hoe ze het spaarloon kunnen opnemen.

Maar sommige banken maken het geld automatisch over. Als spaarders dan gebruik willen blijven maken van de fiscale voordelen, moeten ze het geld terugstorten op de spaarloonrekening. De bank moet hen daarover informeren.

Andere spaarrekening
Wie het geld niet uitgeeft, mag het op de spaarloonrekening laten staan. Maar het mag ook op een andere spaarrekening worden weggezet. In het laatste geval moeten spaarders dus wel rekening houden met de eventuele fiscale gevolgen voor belastingheffing over hun vermogen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?