Sollicitant 2.0 vraagt recruiters om betere feedback

Na meer dan 700 sollicitaties, besluit Arjan Versluijs om het anders te doen: werkgevers moeten hèm gaan vinden op internet, om hem aan te nemen. Hij doet een beroep op P&O`ers en recruiters om afwijzingen alstublieft goed te motiveren. Want hoe kun je anders leren en verbeteren, als werkzoekende?

`Mijn naam is Arjan Versluijs, 29 jaar en wonende te Almere. Sinds kort ben ik via solliciteren 2.0 bezig om een leuke baan op MBO-niveau in de publieke sector te veroveren. Dit doe ik onder andere door mijn eigen website www.arjanversluijs.nl`.

Zo begint Arjan zijn mail aan Personeelsnet. Hij mailt ons, omdat hij HR-professionals graag deelgenoot maakt van zijn ervaringen als werkzoekende. We zijn niet het enige medium dat hij heeft benaderd. Al eerder schreef overheidswebblog- en magazine NL:Republic over Arjan`s zoektocht naar een functie bij de overheid.

Solliciteren 2.0
Arjan heeft een MBO-diploma op zak en enkele jaren HBO-onderwijs achter de rug. Hij is gemotiveerd, ziet er prima uit, solliciteert zich suf en is in de tussentijd actief met allerlei tijdelijk werk. Maar een definitieve, echte, eerste baan vinden, dat wil maar niet lukken.

Via een nieuwe manier van solliciteren 2.0, probeert Arjan zijn zoektocht naar een baan nu om te draaien. In plaats van één van de honderd sollicitanten te zijn voor 1 vacature, is hij nu actief met een website, en op sociale media. Zo hoopt hij dat werkgevers en recruiters hem zullen vinden, in plaats van andersom. Maar met zijn website probeert Arjan ook anderen te helpen, en de problemen bespreekbaar te maken waar duizenden andere werkzoekenden in Nederland op dit moment mee worstelen.

Feedback geven na afwijzing
Arjan heeft een sollicitatietraining gevolgd, verbetert steeds zijn CV en schrijft goed gemotiveerde brieven. Hij is ook wel enkele keren op sollicitatiegesprek geweest, maar vangt tot nu toe bot. Wat hem het meest opvalt, is dat werkgevers, P&O`ers en recruiters nauwelijks feedback geven na een afwijzing.

Arjan: `Ik begrijp het best dat personeelsmensen het erg druk hebben met al die sollicitaties, maar ik vind het heel jammer dat ik nauwelijks hoor waarom ik de baan niet krijg. Ik wil graag leren en groeien, maar dat lukt niet als je geen gemotiveerde feedback ontvangt. Als ik na een afwijzing met de P&O`er bel, is het heel lastig om die aan de lijn te krijgen. En waarom ik ben afgewezen, kunnen ze me eigenlijk nooit zeggen. Vaak zeggen ze dan, dat een ander beter bij de organisatie past, maar daar kan ik helaas niet zoveel mee.`

Zelf alles uitzoeken
Een baan bij de overheid, die past bij zijn studie bestuurskunde, lijkt Arjan ideaal. Maar inmiddels kijkt hij ook verder om zich heen. Hij wil van alles wel aanpakken. Met zijn interactieve zoektocht wil hij initiatief tonen en een negatieve spiraal doorbreken.

Hulp van het UWV krijgt hij niet. Daar hoort hij, dat ze door de bezuinigingen helaas niets meer voor hem kunnen betekenen.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?