Senaat akkoord met verhoging Minimumjeugdloon

Het minimumjeugdloon gaat omhoog en zal in stappen worden afgeschaft vanaf 21 jaar. De Eerste Kamer heeft ingestemd met dit voorstel van minister Asscher (SZW).

Volgens het kabinet past het minimumjeugdloon niet meer bij de arbeidsmarkt en inkomenspositie van werkende jongeren. Nederland loopt ook internationaal uit de pas. De komende jaren gaat het minimumjeugdloon daarom in stappen omhoog, zodat jongeren van 21 jaar het wettelijk minimumloon (WML) gaan verdienen.

Jongeren gaan meer verdienen
Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 zal meestijgen om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

Om baanverlies te voorkomen, neemt het kabinet compenserende maatregelen. Daarnaast wordt de stukloonbepaling gewijzigd. Betaling op basis van stukloon blijft mogelijk, maar werknemers gaan ten minste het wettelijk minimumloon verdienen. Ook vallen alle meerwerk-uren voortaan onder het WML.

Langgekoesterde wens
Vakbond CNV ziet met de wijziging van het minimumjeugdloon ‘een lang gekoesterde wens in vervulling gaan’.

"Op termijn is het noodzakelijk dat het jeugdloon helemaal wordt afgeschaft”, vindt CNV-voorzitter Maurice Limmen. “Je mag immers vanaf 18 jaar stemmen, trouwen en je eigen zorgverzekering afsluiten, omdat we in Nederland vinden dat je dan volwassen bent. Niet meer dan logisch dus dat dit dan ook voor hetzelfde loon gaat gelden".

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?