Selectie met multimediatest voorpelt werksucces beter
Bij de selectie van personeel, blijken multimediatests het werksucces beter te kunnen voorspellen dan traditionele selectiemethoden. Ook sollicitanten reageren positief op multimediatests.
Dat blijkt uit onderzoek van Janneke Oostrom, die daarmee vrijdag 1 oktober 2010 promoveert aan de
Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar proefschrift
Nieuwe Technologie in Personeelsselectie: De Validiteit en Acceptatie van Multimedia Tests laat Oostrom zien dat multimediatests bij personeelsselectie beter voldoen dan traditionele tests. Dat komt omdat tests met videofragmenten de kandidaten in meer functierelevante situaties plaatsen.
Werksucces voorspellen
De selectie van personeel is de laatste jaren sterk veranderd. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van hulpmiddelen als videobeelden en webcams. Bovendien stellen sollicitanten steeds hogere eisen aan selectie-instrumenten. Zij zien bijvoorbeeld graag een duidelijk verband tussen de test en de taken in de toekomstige baan.
Oostrom bestudeerde of multimediatests toekomstig werksucces en studiesucces beter kunnen voorspellen dan traditionele tests. Ook bekeek zij hoe sollicitanten het maken van multimediatests ervaren.
Uit haar onderzoek blijkt dat multimediatests inderdaad in staat zijn de `interpersoonlijke competenties` van sollicitanten in kaart te brengen. Ook kunnen ze werksucces en studiesucces beter voorspellen dan traditionele tests.
Goed voor werkgeversimago
Sollicitanten reageren positief op multimediatests, omdat zij een duidelijk verband zagen tussen die tests en de te verrichten taken in de toekomstige baan.
Dat sollicitanten multimediatests gunstig beoordelen, is goed voor het werkgeversimago. Want als sollicitanten positief zijn over de selectieprocedure, zijn zij eerder geneigd om de aangeboden baan te accepteren en de organisatie aan te raden aan anderen.