Werkzoekenden kijken door de crisis beter wat een werkgever wil betalen. Een goed salaris wordt tijdens de crisis belangrijker dan loopbaanmogelijkheden en opleidingen.
Een aangename werksfeer is voor de meeste Nederlanders (74%) nog wel het belangrijkst bij de keuze van een werkgever. Maar het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn nu gestegen naar de tweede plaats. In 2011 waren de arbeidsvoorwaarden nog maar voor 34% van de Nederlanders belangrijk; in 2012 vindt maar liefst 67% salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden bepalend in de keuze van een baan.
Dit blijkt uit het Randstad Employer Branding-onderzoek naar de 'aantrekkelijkste werkgever' van Nederland. Het onderzoek is gehouden onder 12.000 respondenten (mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar). De onderzoeksresultaten geven werkgevers een indruk waarom werknemers wel of niet voor een bepaald bedrijf of organisatie kiezen.
Financiële verplichtingen
Volgens Chris Heutink, algemeen directeur Randstad Nederland, zijn ‘banen nu schaarser en moeten mensen aan hun financiële verplichtingen voldoen. Financiële zekerheden wegen nu zwaarder dan bijvoorbeeld carrièremogelijkheden en kwalitatieve opleidingen, zeker voor oudere werknemers en lager opgeleiden’.
Mannen kiezen vaker sterke bedrijven die toekomstperspectief bieden, terwijl vrouwen meer belang hechten aan bereikbaarheid, flexibiliteit en een goede balans tussen privéleven en werk. Toch weegt die balans minder zwaar. In 2011 vond 56% van de werkende Nederlanders dat nog een motief om voor een werkgever te kiezen. Inmiddels is dat gedaald naar 46%.
Loopbaan minder belangrijk
Ook als het gaat om toekomstperspectieven en carrièremogelijkheden is er een daling waarneembaar. Slechts 30% kijkt naar dit aspect. En dan zijn het vooral jongeren die loopbaanmogelijkheden belangrijk vinden. Zij kijken ook naar de kwaliteit van de opleidingen die binnen een bedrijf worden aangeboden en vinden het salaris minder belangrijk.