Ruim een derde overwerk blijft onbetaald

Bijna vier van de tien werknemers moesten volgens het CBS in 2009 regelmatig overwerken. Ruim een derde van de overgewerkte uren wordt niet vergoed. Juist deze maand inventariseert vakbond FNV Bondgenoten de gevolgen van overwerk.

De afgelopen jaren werkten deeltijders gemiddeld 4 uur over in de week. Voltijdwerkers werkten gemiddeld ongeveer 6,5 uur over. Ondanks de crisis is het aantal overwerkuren nauwelijks afgenomen. Alleen in het laatste kwartaal van 2009 was er wel een duidelijke daling. Het aandeel werknemers dat meer uren dan gebruikelijk werkte, nam toen af met 0,6 procentpunt.

Ruim een derde krijgt geen overwerkvergoeding
Ruim 36 procent van degenen die in 2009 regelmatig overwerkten, werd hiervoor gecompenseerd in geld en bijna 28 procent alleen in tijd. Bij de overige 36 procent ging het om onbetaald overwerk.

Het aandeel werknemers dat overwerk krijgt uitbetaald is in 2009 iets afgenomen.

Overwerkmonitor 2010
Hard werken is niet slecht voor de gezondheid, maar een te hoge werkdruk wel. Zeker als dat overwerken betekent. En helemaal als daar geen compensatie in tijd of geld tegenover staat, stelt vakbond FNV Bondgenoten. De bond houdt voor de vierde keer de meldmaand overwerk.

Werknemers kunnen daarvoor de overwerkmonitor invullen. De eerste resultaten presenteert de bond op 26 februari; dan is het de internationale 'Werk je normale uren-dag'.

Werknemers durven overwerk niet te weigeren
Uit de monitor van 2009 bleek dat voornamelijk werknemers met een voltijdscontract overwerken. FNV Bondgenoten wil daarom dat in bedrijven waar dit gebeurt meer flexibele contracten worden omgezet in een vast contract.

Ook bleek 67 procent van de overwerkers bang dat het negatieve gevolgen heeft als ze weigeren. Zij maken zich zorgen over carrièremogelijkheden en over hun baan.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?