Reorganiseren met oog op gezondheid medewerkers
Reorganisaties die een negatief effect hebben op de motivatie en het welzijn van medewerkers, lopen een grotere kans om te mislukken. Maar als een reorganisatie tot verbetering in het werk leidt, neemt het welzijn van medewerkers toe.
Onderzoeksorganisatie
TNO vond in het tweejarige Europese onderzoeksproject `
PSYRES` dat reorganisaties een negatieve invloed hebben op werknemers door verhoogde werkdruk, meer baanonzekerheid en een negatieve sfeer op de werkvloer. Het doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de effecten van reorganisaties op het welzijn van medewerkers en hoe de negatieve effecten kunnen worden geminimaliseerd.
Beter presteren na reorganisatie
De voornaamste reden van een reorganisatie is vaak een economische en moet zorgen dat de organisatie beter presteert in een vaak onrustige omgeving. Gemotiveerde, vitale en gezonde medewerkers zijn daarvoor essentieel.
Resultaten van reorganisaties die een negatief effect hebben op de motivatie en het welzijn van medewerkers kunnen om die reden tegenvallen. Maar werknemers en organisaties kunnen wel het nodige doen om een reorganisatie gezond te doorstaan.
Starten met goede gezondheid
Om een goed beeld te krijgen analyseerde het PSYRES team vragenlijsten uit Finland, Denemarken, Polen en Nederland. Het team sprak ook met ervaringsdeskundigen: medewerkers en leidinggevenden die recent een reorganisatie doormaakten. Samen met deskundigen, zoal HR-adviseurs, ging het team in workshops op zoek naar strategieën om de negatieve effecten van reorganisaties op het welzijn zoveel mogelijk te beperken.
Bepalend zijn volgens PSYRES voor medewerkers: een goede gezondheid bij de start van een reorganisatie, een brede inzetbaarheid, en vertrouwen in eigen kunnen en vaardigheden. Organisaties op hun beurt moeten (helder en frequent) communiceren, ruimte bieden voor participatie en steunend zijn.