Recruiters opgelet: sollicitanten hebben meer succes door ChatGPT

In een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI) langzamerhand een blijvend onderdeel is van ons werkleven, moeten HR-adviseurs en recruiters beter rekening houden met de groeiende invloed van ChatGPT. Sollicitanten hebben deze AI-tool ontdekt en dat is niet voor niets. Want recent onderzoek laat zien, dat bijna driekwart van de sollicitanten vaker wordt uitgenodigd voor gesprekken na het gebruik van deze tool.

ChatGPT biedt niet alleen hulp bij het schrijven van overtuigende cv's en sollicitatiebrieven, maar versterkt ook het zelfvertrouwen van sollicitanten, blijkt uit het onderzoek. Maar sollicitanten moeten wel een balans vinden in het gebruik van AI-tools, om te zorgen dat hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden de hoofdrol blijven spelen.

Een kwart van de sollicitanten gebruikt ChatGPT
Uit het onderzoek van lerensolliciteren.nl, uitgevoerd onder 1000 respondenten, blijkt dat één op de vier sollicitanten ChatGPT inzet voor het optimaliseren van hun cv, sollicitatiebrief, of ter voorbereiding op interviews. Opmerkelijk is dat tweederde de tool gebruikt voor het schrijven van hun cv en maar 45% voor hun sollicitatiebrief.

Zeven van de tien van de deelnemers melden vaker uitgenodigd te worden voor sollicitatiegesprekken dankzij ChatGPT. Francesco Plas, een sollicitatietrainer bij het UWV, licht toe: "Veel mensen doen zichzelf tekort in hun cv. ChatGPT helpt om relevante vaardigheden op een effectieve manier te presenteren." Dit verklaart wellicht waarom tweederde van de sollicitanten vaker wordt uitgenodigd voor gesprekken, als zij hun sollicitatiebrief en cv laten schrijven door de AI-tool.

Recruiters moeten rekening gaan houden met ChatGPT
Naast het opstellen van documenten, blijkt ChatGPT ook van waarde bij de voorbereiding van sollicitatiegesprekken. Drie van de tien respondenten gebruikt de tool hiervoor en gaat daardoor met meer zelfvertrouwen de gesprekken in. Zo helpt ChatGPT dus bij een goede voorbereiding en vergroot daarmee de kans op succes.

Opmerkelijk is dat slechts 30% van de recruiters en HR-adviseurs op de hoogte is van het gebruik van ChatGPT door sollicitanten. Zij moeten dus snel een been bijtrekken en zich bewust worden van de rol van AI in sollicitatieprocessen. Recruitment is voor een groot deel (nog) mensenwerk, waarbij objectieve keuzes maken soms lastig is. Recruiters zijn dan ook van mening dat het gebruik van ChatGPT geen merkbare invloed heeft op hun besluitvorming over sollicitanten.

Let op voor valkuilen bij sollicitaties
Het gebruik van ChatGPT kan dus voordelig zijn voor sollicitanten, maar òòk voor HR-adviseurs en recruiters. Want zij hebben zo baat bij sollicitanten die zich goed voorbereiden op selectiegesprekken en slimme vragen stellen zodat er beter zicht komt op hun ambities en wensen.

Maar de ervaren recruiter Hobie van Wezel waarschuwt ook voor potentiële valkuilen. Want soms lijkt het dat kandidaten “heel mooi kunnen schrijven en hun vaardigheden super gelikt op papier kunnen zetten, maar dat ze die vervolgens mondeling niet kunnen toelichten.” Dan vallen ze wel keihard door de mand, waarschuwt van Wezel. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige werving- en selectie-instrumenten waarbij kandidaten zo objectief mogelijk worden vergeleken en beoordeeld op de juiste competenties.

EFFECTIEF WERVEN EN SELECTEREN: Doe het goed met deze handige tools

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?