Re-integratie langdurig zieke werknemer duurt te lang
Werkgevers komen te laat in actie, vindt de RWI
Werkgevers doen wel hun best om langdurig zieke werknemers weer aan werk te helpen, maar ze komen te laat in actie. Als het geen succes is om de medewerker terug in de eigen functie te plaatsen, lukt het vaak ook niet meer om ander passend werk te vinden. Dat stelt de
Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in het advies
'Beterschap! Advies over de re-integratie van zieke werknemers'.
De raad ziet kansen voor werkgevers en werknemers om samen de aanpak van langdurig ziekteverzuim te verbeteren. Zo wachten werkgever en werknemer nu vaak met re-integreren totdat de werknemer weer hersteld is, terwijl eerder beginnen meer mogelijkheden biedt. Verder zijn er te hoge verwachtingen van ‘arbeidstherapeutisch werken’. Ook kraakt de RWI harde noten over het werk van externe deskundigen als bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven.
Goede resultaten
Jaarlijks zijn in Nederland ruim 300.000 werknemers langer dan 13 weken ziek. Ruim een kwart van alle werkgevers is de afgelopen twee jaar geconfronteerd met langdurig ziekteverzuim.
In ruim negen van de tien gevallen die de RWI onderzocht, vinden allerlei activiteiten plaats om de werknemer te re-integreren binnen de eigen organisatie. Doel is de werknemer terug te laten keren in de eigen functie, bijvoorbeeld met aanpassingen van het takenpakket, de werkplek of de werktijden. Met deze maatregelen worden goede resultaten geboekt.
Te lang wachten
De RWI vindt wel dat alle betrokkenen, ook de arbo-professionals, te lang wachten op herstel zonder dat echt gewerkt wordt aan re-integratie. Vaak krijgt de re-integrerende medewerker allerlei klusjes aangeboden op een lager niveau, in plaats van passend aangepast werk.
Ook denken partijen te laat aan de optie om de werknemer bij een andere werkgever te plaatsen. De RWI pleit er daarom voor om al tijdens het eerste ziektejaar regelmatig te bespreken of een overstap naar een andere werkgever noodzakelijk is.
Moeilijke overstap
De overstap naar een andere werkgever wordt vaak niet gemaakt omdat arbeidsvoorwaarden niet op elkaar aansluiten. Detachering biedt dan volgens de RWI een oplossing, omdat de werknemer daarbij voorlopig in dienst blijft bij de oude werkgever.
De nieuwe werkgever heeft geen recht op de no-riskpolis, zolang de werknemer nog niet is gekeurd voor de arbeidsongeschiktheidswet. Dit kan een snelle re-integratie belemmeren. De RWI ondersteunt daarom het initiatief van de Stichting van de Arbeid om dit soort risico's voor nieuwe werkgevers af te dekken.
Duidelijke succesfactoren
Volgens de RWI zijn er enkele duidelijke factoren voor een succesvolle terugkeer, zoals
handelingssnelheid, creativiteit, eigen initiatief van het zieke personeelslid en een
open relatie tussen werkgever en werknemer. Drie op de tien werkgevers geven aan dat er problemen zijn in de relatie met hun langdurig zieke werknemer.
Volgens de RWI is er ook veel winst te behalen door verzuimpreventie meer aandacht te geven in het personeelsbeleid.
Extrene deskundigen
De RWI wil dat bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven veel beter samenwerken. Hun diagnoses en oplossingen blijven vaak erg globaal, stelt de raad. Bovendien dagen zij zieke werknemers nauwelijks uit om eigen initiatief te nemen.
Werkgevers en werknemers moeten deze externe deskundigen dan ook aansporen om beter werk te leveren.