Personeelsnet

Overwerken brengt promotie niet dichterbij

Er is weer veel te doen op de Nederlandse werkvloeren. De helft van de werknemers merkt dan ook dat de baas druk uitoefent om over te werken en zo’n 30 procent vindt deze druk soms vervelend. Maar wie toegeeft aan de baas in de hoop dat dit is voor de loopbaan, komt bedrogen uit.

Dat zijn uitkomsten van een enquête door zoekmachine Jobrapido onder 836 werknemers.

Ondanks de druk om over te werken, stelt acht van de tien werknemers dat de baas kwaliteit van het werk belangrijker vindt dan overwerken. Ook letten de meeste werkgevers wel op een gezonde werk-/privébalans.

Overwerken leidt niet tot promotie
Slechts 2 op de tien werknemers vinden overwerken een manier om hogerop te komen. De helft van hen vindt het niet erg om over te werken, terwijl de andere helft het met tegenzin doet.

Volgens 81 procent is overwerken nìet de manier om hogerop te komen. Het overgrote deel noemt de kwaliteit van het werk een veel belangrijker reden voor eventuele promotie.

30 procent niet gecompenseerd voor overwerk
Drie op de 10 werknemers ontvangen niets extra’s voor het overwerk, terwijl een kwart juist meer loon dan normaal krijgt. Verder krijgt 29 procent vrije dagen en 16 procent evenveel als normaal.

De helft van de werknemers ervaart druk vanuit hun organisatie om over te werken. 30 procent vindt dit vervelend, terwijl 20 procent zegt dat het er nou eenmaal bij hoort.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?