Personeelsnet

Ouders krijgen toch toeslag kinderopvang als ze minder uren werkten

Tijdens de coronacrisis hebben ouders soms minder uren gewerkt dan dat zij vooraf verwachtten. Als dat het geval is, krijgen ze in 2021 toch gewoon toeslag voor de opvanguren die zij hebben doorbetaald. Dit moet voorkomen dat ouders die door de coronacrisis minder uren hebben gewerkt, in de problemen komen.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt voor een deel berekend aan de hand van het aantal gewerkte uren van de ouder(s). Hoe hoger het aantal uren dat de ouder(s) werken, hoe hoger het aantal uren kinderopvang waarvoor zij kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen.

Aanspraak aantal uren in stand
Tijdens de coronacrisis hebben ouders soms minder uren gewerkt dan dat zij van tevoren verwachtten. Ouders die minder uren per maand konden werken dan verwacht, krijgen in 2021 gewoon toeslag voor de opvanguren die zij hebben doorbetaald, maakt het demissionaire kabinet bekend.

Deze maatregel heeft betrekking op toeslagjaar 2021, maar het kabinet heeft dezelfde maatregel eerder ook al voor het toeslagjaar 2020 getroffen.

Ouders hebben doorbetaald
Het kabinet heeft ouders gevraagd de rekening van de kinderopvang door te blijven betalen, ook toen die gesloten was door de coronacrisis.

Om te voorkomen dat ouders hierbij betaalden voor een dienst die zij niet geleverd kregen, besloot het kabinet een tegemoetkoming uit te keren voor de betaalde eigen bijdrage. Ouders hielden op deze manier recht op hun toeslag en hun plek op de kinderopvang.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?