Ook MKB kan profiteren van meer vrouwen aan de top

Wie de top van MKB-bedrijven samenstelt uit zowel mannen als vrouwen, kan de directie aanzienlijk versterken in goede én slechte tijden. Want mannelijke en vrouwelijke ondernemers hebben eigenschappen waarmee ze elkaar goed aanvullen.

Dat constateert Annegien Blokpoel, directeur van adviesbureau PerspeXo,  aan de hand van een whitepaper over een onderzoek onder 500 ondernemers met personeel, waarvan 150 vrouwelijke en 350 mannelijke ondernemers.

Blokpoel stelt dat bij grotere bedrijven al langer bekend is dat diversiteit in de directie tot betere resultaten leidt. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat ook ondernemers en MKB bedrijven baat hebben bij een gezonde mix van mannelijke en vrouwelijke ondernemerskwaliteiten’.

Verschillen mannelijke en vrouwelijke ondernemers
Het onderzoek brengt de overeenkomsten en verschillen in beeld tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Opvallend is dat mannen eerder vinden dat ze goed zijn in specifieke managementvaardigheden, terwijl vrouwen eerder aangeven steeds bij te willen leren. Vrouwelijke managers regelen dan ook vaker een scholingsbudget om bij te kunnen leren.

De voornaamste conclusies uit het onderzoek zijn:

  1. Mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in het managementteam versterken het totale bedrijf, op management, bedrijfskundig en bedrijfseconomisch gebied.
  2. Mannelijke en vrouwelijke ondernemers vullen elkaar aan op competenties, waardoor bundeling leidt tot een duidelijke verbetering in de bedrijfsvoering:
    - Vrouwelijke ondernemers doen het beter op de gebieden marketing, communicatie en identiteit.
    - Mannelijke ondernemers doen het beter op financiën en de financiële vragen binnen strategie.
  3. Diversiteit in het management geeft bedrijven een betere uitrusting voor goede én slechte tijden.
    - Mannelijke ondernemers geven aan makkelijker te kunnen groeien.
    - Vrouwelijke ondernemers geven aan makkelijker te kunnen terugschakelen.
  4. Mannelijke en vrouwelijke ondernemers hebben dezelfde drive en passie in hun ondernemerschap.
  5. Ondernemers geven zichzelf een onvoldoende voor bedrijfseconomische en bedrijfskundige kennis. Financiën is voor beiden de zwakste plek in de bedrijfsvoering, daarnaast geeft 43% van de ondernemers aan niet te weten hoeveel geld het bedrijf nodig heeft bij groei.
  6. Mannelijke ondernemers geven hogere cijfers aan zichzelf en de totale directie op alle ervaringsgebieden.
  7. Vrouwelijke ondernemers hebben meer moeite om balans te vinden tussen werk en privé en om regelmatig met afstand naar het bedrijf te kijken.
  8. Vrouwelijke ondernemers hebben 50% vaker een opleidingsbudget voor zichzelf dan mannelijke ondernemers.
  9. Niet kunnen "loslaten" en delegeren is een belangrijke blokkade voor de (door)groeipotentie, vooral voor vrouwelijke ondernemers.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?