Ondernemer steunt Rutte, maar vakbonden uiten kritiek
Met de verkiezingen van 2 maart in aantocht, blijken ondernemers het gedoogkabinet Rutte voluit te steunen. Maar vakbonden, de oppositie en het middenveld uiten kritiek in een manifest.
Het bedrijfsleven geeft de huidige gedoogcoalitie onder premier Rutte een meerderheid van 61,5 procent van de stemmen. Als het aan de ondernemers ligt, zou de gedoogcoalitie dus de gewilde meerderheid in de Eerste Kamer halen.
D66 boekt winst en is met 12,2 procent de tweede partij voor het bedrijfsleven. Ook de VVD wint en blijft veruit de grootste ondernemerspartij met ruim 48 procent. De SP en PVV zijn niet erg populair bij ondernemers met ruim 6 procent van de stemmen, terwijl de groep zwevende kiezers bij ondernemers nog 10 procent is.
Dat blijkt uit een peiling die MKB-portal
BusinessCompleet.nlrecent hield onder 1767 ondernemers.
Ondernemer is sociaal, maar niet links
De ondernemer kijkt vooral naar de standpunten van politieke partijen op het gebied van economie, ondernemersklimaat en mobiliteit. Daarnaast vindt het bedrijfsleven gezondheidszorg en onderwijs belangrijke onderwerpen bij de politieke keuze. Deze kwesties eindigen respectievelijk op de 4 en 5e plaats.
Ondanks de belangstelling voor sociale onderwerpen, scoren links georiënteerde partijen slecht bij het bedrijfsleven. De PvdA krijgt als grootste linkse partij in de Tweede Kamer, steun van slechts 8,7 procent van de ondernemers. Opgeteld krijgen de partijen GroenLinks, PvdA en de SP slechts 20 procent van de ondernemersstemmen.
Vakbonden en links: armoede werkt niet
De linkse partijen lieten vandaag van zich horen. In een manifest stellen SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, vakbonden, maatschappelijke organisaties en bekende Nederlanders tegen de kabinetsmaatregelen voor gehandicapte, kwetsbare werknemers te zijn.
`In een beschaafd land mogen mensen met een arbeidsbeperking niet worden uitgesloten en veroordeeld tot een leven in armoede. Want armoede werkt niet. Het is daarom niet aanvaardbaar als de kosten van de crisis neergelegd worden bij mensen met een arbeidsbeperking`, staat in het manifest
Armoede werkt niet.
Baanverlies mensen met arbeidsbeperking
Volgens de ondertekenaars van het manifest, `zullen tienduizenden hardwerkende mensen met een arbeidsbeperking hun baan verliezen, of moeten leven van minder geld`. De ondertekenaars vinden dat deze mensen niet de rekening van de crisis moeten betalen.
Het manifest stelt de volgende eisen:
• Geen afbraak van arbeidsvoorwaarden van mensen met arbeidsbeperking, maar goede begeleiding, goede opleidingen en een fatsoenlijk salaris.
• Inkomensbehoud voor bijstandsgerechtigden, jonggehandicapten en mensen met een arbeidsbeperking.
• Perspectief op werk voor iedereen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking.
• Geen ontslagen bij de sociale werkplaatsen.
• Laat mensen met een arbeidsbeperking niet de rekening van de crisis betalen.