Personeelsnet

Nederland doet ook product-ontwikkeling de deur uit

Een groot gedeelte van onze productie is uitbesteed aan landen als China. We wennen aan het idee, maar weten nog niet hoe we moeten omgaan met de dilemma's die dat oproept. Tegen elkaar zeggen we dat de productie naar het buitenland verhuist, maar dat de Nederlandse beroepsbevolking het vooral moet hebben van hoogwaardig kennisintensief werk. NRC Handelsblad van vandaag helpt ons ruw uit de droom met het artikel 'Nederland aan kop met uitbesteden'. De krant citeert een onderzoek van de Erasmus Universiteit in samenwerking met buitenlandse instituten. In een vergelijking tussen vijf landen (Spanje, Duitsland, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Nederland) blijkt ons land de koploper in het uitbesteden van productontwikkeling naar het buitenland. 27% van alle Nederlandse bedrijven heeft activiteiten naar het buitenland verplaatst; vooral naar India en China. Nog eens 17% denkt erover om dit te doen. Vooral bij het mkb gaat het niet alleen om de productie, maar ook om kennisintensief werk als onderzoek en productontwikkeling. De reactie van hoogleraar Henk Volberda, die in Nederland het onderzoek uitvoerde: "Ik had niet verwacht dat de uitbesteding van hoogwaardige functies al zo ver was gevorderd."

Een groot gedeelte van onze productie is uitbesteed aan landen als China. We wennen aan het idee, maar weten nog niet hoe we moeten omgaan met de dilemma's die dat oproept. Tegen elkaar zeggen we dat de productie naar het buitenland verhuist, maar dat de Nederlandse beroepsbevolking het vooral moet hebben van hoogwaardig kennisintensief werk.

NRC Handelsblad van vandaag helpt ons ruw uit de droom met het artikel 'Nederland aan kop met uitbesteden'. De krant citeert een onderzoek van de Erasmus Universiteit in samenwerking met buitenlandse instituten. In een vergelijking tussen vijf landen (Spanje, Duitsland, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Nederland) blijkt ons land de koploper in het uitbesteden van productontwikkeling naar het buitenland.
27% van alle Nederlandse bedrijven heeft activiteiten naar het buitenland verplaatst; vooral naar India en China. Nog eens 17% denkt erover om dit te doen. Vooral bij het mkb gaat het niet alleen om de productie, maar ook om kennisintensief werk als onderzoek en productontwikkeling.
De reactie van hoogleraar Henk Volberda, die in Nederland het onderzoek uitvoerde: "Ik had niet verwacht dat de uitbesteding van hoogwaardige functies al zo ver was gevorderd."

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?