Het begrotingstekort loopt in 2013 op naar 28 miljard euro. Dat is een tekort van 4,5 procent, terwijl het kabinet onder de 3 procent moet uitkomen. Dat betekent volgend jaar zeker 9 miljard euro extra bezuinigen. Maar vakbonden en werkgevers vinden dat niet altijd verstandig.
Het Centraal Planbureau heeft vandaag de voorlopige ramingen voor 2013 bekend gemaakt. Naast het enorme extra tekort op de begroting, zijn er wel wat lichtpuntjes: zo trekt de Nederlandse economie na 2012 enigszins aan en zal het bruto binnenlands product (bbp) groeien met 1,75 procent in 2013.
Massieve bezuinigingen
Ondanks het voorzichtige optimisme over 2013, ontwikkelt de economie zich in 2012 slechter ten opzichte van de raming van afgelopen december. Vooral het laatste kwartaal van 2011 zat de economie in het slop. Gezinnen geven minder uit, consumenten hebben weinig vertrouwen in de toekomst, de huizenprijzen dalen en de koopkracht neemt af. Om de economie weer draaiend te krijgen, zal het vertrouwen van de consumenten hersteld moeten worden.
Het kabinet buigt al 18 miljard euro om, maar het zal in 2013 minstens 9 miljard euro extra moeten bezuinigen om op 3 procent begrotingstekort te komen, waarbij meer bezuinigingen niet uitgesloten zijn. Want de werkloosheid loopt in 2013 waarschijnlijk op naar 6 procent, ofwel 545.000 personen. Om extra uitkeringen te betalen en andere gevolgen van de bezuinigingen op te vangen, moet het kabinet waarschijnlijk meer bezuinigen om de eigen begrotingsnormen te halen.
Werkgevers: niet meer bezuinigen dan strikt noodzakelijk
Bernard Wientjes wil dat het kabinet ons land uit het tekort laat groeien, door de economie op de juiste manier te stimuleren. Bezuinigingen zijn nodig, maar het kabinet moet vooral noodzakelijke hervormingen voor de lange termijn doorvoeren, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW.
De bouwsector is een belangrijke aanjager van de economie. Daarom moet het kabinet een heldere visie op de woningmarkt formuleren, inclusief de hypotheekrenteaftrek. De werkgevers willen een langetermijnplan, waarin het kabinet geloofwaardige keuzes maakt die het vertrouwen van de consument in de economie herstelt.
Vakbonden: verlies je niet in de cijfers
‘Verlies je niet in de cijfers, het gaat om mensen’, is de dringende oproep die de drie Nederlandse vakcentrales doen aan Minister-president Rutte. De premier komt op 1 en 2 maart met de Europese leiders bijeen om te praten over economisch bestuur en sociaal beleid.
Europa draait om mensen, vinden de bonden, ‘en die hebben nu vooral behoefte aan banen. Banen en behoorlijke sociale grondrechten. Dat is waar Europa nu op korte termijn voor moet zorgen’
FNV maakt plan voor 50 duizend banen extra
Vakcentrale FNV presenteert een eigen investeringsplan voor de economie. Hierin worden investeringen naar voren gehaald, bijvoorbeeld in het onderhoud en energiezuinig maken van schoolgebouwen en ziekenhuizen. Dat schept volgens de bond werk voor tienduizenden vakmensen.
Het plan heeft de titel ‘Niet slopen maar bouwen’ en geeft een centrale rol aan de bouwsector om de economie aan te jagen. De FNV wil 50.000 banen creëren in twintig sectoren. Dat kan als het kabinet het financieringstekort niet te snel terugbrengt, om de economie geen schade toe te brengen. Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius moeten we niet het ‘domste jongetje van de klas worden door de economie kapot te willen bezuinigen’.
Verder wil de vakbond een werkgeversbijdrage om jonggehandicapten aan een baan te helpen en een flexheffing in de WW, waardoor werkgevers financieel geprikkeld worden om meer vaste mensen in te zetten voor vast terugkerend werk. Verder moeten belastingen omhoog voor ondernemers, mensen met veel geld en voor grote energieverbruikers.