De Nederlandse economie verkeerde in het eerste kwartaal van 2012 nog steeds in een recessie en dat is te merken op de arbeidsmarkt. Want eind maart waren er 5 duizend minder vacatures en verminderde het aantal banen met 13 duizend, meldt het CBS.
Volgens het CBS is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2012 met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Bedrijven en consumenten geven minder geld uit, maar met de export gaat het wel weer beter. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 0,2 procent. Daarmee zat Nederland ook in het eerste kwartaal nog in een recessie.
Iets minder vacatures
Eind maart stonden 118 duizend vacatures open, 5 duizend minder dan een kwartaal eerder. De afname vindt vooral plaats in de industrie, horeca, zorg en financiële instellingen. Bij deze bedrijfstakken is sprake van een lichte daling. Het aantal vacatures bij de overige bedrijfstakken is stabiel.
In het eerste kwartaal van 2012 zijn er 28 duizend minder vacatures ontstaan dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag in het eerste kwartaal een stuk lager dan een jaar eerder. Daarmee lijkt de dynamiek op de arbeidsmarkt verder terug te lopen.
Ook iets minder banen
In het eerste kwartaal van 2012 waren er 13 duizend banen van werknemers minder dan in dezelfde periode van 2011. Dit komt overeen met een afname van 0,2 procent. Vooral bij het openbaar bestuur gingen veel banen verloren. Ook in het onderwijs, de bouwnijverheid, industrie en de financiële dienstverlening verminderde het aantal banen. Daartegenover stond een toename in de handel, vervoer en horeca en in de zorg.
Banengroei en economische groei
Nederland telde in totaal ongeveer 7,9 miljoen banen van werknemers. Dit zijn zowel voltijd- als deeltijdbanen. Het aantal arbeidsjaren (het aantal banen omgerekend naar voltijdbanen) kwam uit op bijna 5,9 miljoen. Dit is 0,3 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2011.