Meer ziekteverzuim door aantrekkende arbeidsmarkt

In de eerste helft van 2011 is het verzuim gestegen naar 4,6%, waar dit een jaar geleden nog 4,3% was. In de publieke sector is het verzuim het hoogst, in de agrarische sector het laagst.

Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Gecorrigeerd voor gedeeltelijke werkhervatting, komt het verzuim in de eerste helft van 2011 uit op 4,0%, waar dat in 2010 nog 3,8% was. Corné Roelen, bedrijfsarts en verzuimonderzoeker bij 365/ArboNed: “We zien al jaren dat verzuim een cyclisch patroon heeft dat varieert met de economische situatie. Tijdens een economische recessie is het laag omdat mensen bang zijn door verzuim hun baan te verliezen. Nu stijgt het echter weer.” Vooral in grote bedrijven met meer dan 500 werknemers stijgt het verzuim, van 3,5% in 2010 naar 4,2% in 2011. Dit terwijl verzuim in bedrijven met enkele tientallen werknemers min of meer gelijk bleef. Het CPB berekende dat een daling van de werkloosheid met 1%-punt leidt tot een stijging van het ziekteverzuim met 0,25%-punt.

50-plussers verzuimen het langst
Van het totale verzuim is 72% kortdurend. De stijging van het verzuim komt niet omdat er vaker wordt verzuimd, maar is het gevolg van een langere duur van verzuim. Verzuim onder twintigers duurt gemiddeld één week, onder dertigers gemiddeld twee weken, onder veertigers drie weken en onder 50-plussers zelfs bijna vier weken.

De volgende klachten zijn de meest voorkomende oorzaak van langdurig verzuim:
1. Overspannenheid (10,2%)
2. Rugklachten (7,1%)
3. Spanningsklachten (4,9%)
4. Depressie (2,9%)

Psychisch verzuim duurt het langst
Van de werknemers die langdurig verzuimen, duurt het verzuim van de werknemers met psychische klachten het langst (gemiddeld ongeveer vier maanden). Hier valt ook verzuim door lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak onder. Eerder onderzoek van 365/ArboNed toonde aan dat onverklaarde lichamelijke klachten worden beïnvloed door stress. Daarnaast bleek uit hetzelfde onderzoek dat werknemers zowel de lichamelijke klachten zelf als de oorzaken van hun stress moeilijk kunnen hanteren. Daarom duurt dergelijk verzuim twee tot drie maanden langer dan verzuim door andere oorzaken.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?