Personeelsnet

Meer vertrouwen in eHealth als werkgever het aanbiedt

Nederlandse werknemers staan welwillend tegenover het gebruik van eHealth. Dat kan bijvoorbeeld een online bewegingsprogramma zijn, een digitale coach voor stoppen met roken of gezonde voeding, of videobellen met een psycholoog. Negen van de tien werknemers zijn bereid zo’n eHealthoplossing te willen uitproberen.

Opvallend is dat, wanneer een eHealthoplossing wordt aangeboden via de eigen werkgever, 29% aangeeft meer vertrouwen in het product te hebben. Dit concludeert het Health on Demand rapport van adviesbureau Mercer.

Kostenefficiënte manier voor gezond personeel
Volgens Peter Abelskamp van Mercer Nederland zijn deze cijfers een belangrijke graadmeter voor de toekomst van eHealth. Abelskamp: “De cijfers laten zien dat werknemers bovenmatig geïnteresseerd zijn in eHealthoplossingen. Voor werkgevers zijn eHealthoplossingen een kostenefficiënte manier om hun personeel gezond te houden, die bijdraagt aan minder ziekteverzuim en dus lagere zorgkosten.”

Als voorbeelden van eHealthoplossingen gelden bijvoorbeeld online programma’s voor meer bewegen, stoppen met roken of gezonde voedingsprogramma’s. Bijvoorbeeld onder begeleiding van een coach, of door videobellen met een psycholoog.

Werkgever draagt bij aan gezondheidszorg
Het vertrouwen in werkgevers van medewerkers is groot: “voor organisaties ligt hier dus een serieuze kans om met digitalisering aan de slag te gaan”, vindt Abelskamp. Uit eerder onderzoek van Mercer blijkt dat wanneer werkgevers op de juiste manier in hun personeel investeren, de kans op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kleiner wordt. En dat zorgkosten daarmee afnemen. Werkgevers kunnen zo bijdragen aan het beheersen van kosten in de gezondheidszorg. Zij zouden daarbij steun moeten krijgen van zorgverzekeraars en overheid, stelt Mercer.

Zowel werkgevers als werknemers zien het aanbieden van eHealthoplossingen in eerste instantie als voornaamste taak van zorgverzekeraars; 41% van de medewerkers, tegenover 39% van de werkgevers. Als tweede wordt de overheid aangewezen; 37% van de medewerkers en 29% van de werkgevers vindt de voorziening in eHealthoplossingen een overheidstaak.

Welzijnsprogramma’s hoog op agenda
Meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers (52%) geeft aan de komende vijf jaar meer te zullen investeren in eHealthoplossingen, omdat zij erop vertrouwen dat dit bijdraagt aan het duurzaam inzetten van hun personeel.

Zij willen met hun welzijnsprogramma vooral werknemers aantrekken en behouden en de productiviteit en werkprestaties verbeteren. Verder hopen zij hiermee motivatie en betrokkenheid van werknemers optimaliseren.

Vertrouwen in eHealthoplossingen
Het onderzoek wijst verder uit dat werkgevers erop vertrouwen dat eHealthoplossingen bijdragen om eerdergenoemde doelstellingen te behalen. Zo geeft 60% aan dat eHealthoplossingen veel impact zullen hebben op het energieniveau van het personeel. 40% geeft aan dat het bijdraagt aan het behouden van personeel.

Volgens Abelskamp loont het dan ook voor werkgevers om te investeren in gepersonaliseerde eHealthoplossingen. Het helpt om een ‘meer betrokken, productievere en loyalere workforce op te bouwen.’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?