Meer hoogopgeleiden zoeken werk, maar waar zoeken ze?

Werknemers met een hbo+ opleiding, vooral academici, zijn actiever op zoek naar een nieuwe baan. Actieve werkzoekenden zijn minder tevreden met hun werkgever en de arbeidsvoorwaarden. Maar verhuizen voor hun baan, dat ziet tweederde van de werkenden niet zitten.

Dit blijkt uit het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarktcommunicatie (NOA) 2011. NOA is een onderzoek van uitgevers (van papieren media) over de stand van zaken op de arbeidsmarkt. De uitgevers benadrukken nà het onderzoek hun eigen uniciteit op basis van dezelfde cijfers.

Minder tevreden over arbeidsvoorwaarden
Uit het onderzoek komt naar voren dat 15% van de academici zichzelf `actief werkzoekend` noemt, ten opzichte van 12,7% in 2010. Vooral in de branches Onderwijs en Wetenschap, Financiële Dienstverlening, Consultancy en ICT stijgt het aantal actieve zoekers.

Het NOA toont verder aan dat voornamelijk actieve zoekers minder tevreden zijn over hun huidige werkgever en arbeidsvoorwaarden. Deze ontevredenheid kan werknemers eenvoudiger bewegen om over te stappen naar een andere baan.

Niet verhuizen voor werk
Werkenden blijken nauwelijks bereid om te verhuizen voor een nieuwe baan. Ruim tweederde (68%) is zeker niet bereid te verhuizen. Ook van de mensen die actief op zoek zijn naar ander werk, zegt 62% niet ergens anders te willen wonen.

Onder laatstejaars studenten is de flexibiliteit groter: 68% van deze groep is bereid om binnen of buiten Nederland te verhuizen voor een baan.

Internet belangrijkste wervingsmedium
Het NOA krijgt veel kritiek van HR-bloggers, omdat het tot nu toe steeds als uitkomst meldde dat papieren media een belangrijker wervingsmedium zouden zijn dan internet. Die uitkomst wijkt immers af van veel andere onderzoeken en roept bij bloggers vragen op over de onafhankelijkheid van het onderzoek, dat een initiatief is van print-uitgevers.

Maar dit jaar is ook tot het NOA doorgedrongen dat `online het belangrijkste medium is voor werving en selectie`. Want 69% van de werkzoekenden kijkt volgens het NOA nu op internet, terwijl 66% (ook) in papieren media naar vacatures zoekt.

Hoogopgeleiden werven in de krant? Zoekt u het zelf maar uit
Het onderzoek wordt gefinancierd door de gezamenlijke printuitgevers, maar vervolgens trekken zij alle hun eigen conclusies uit de cijfers. Het biedt zo niet echt duidelijkheid over de vraag waar u het best kunt werven als u een vacature heeft op academisch niveau.

Volgens Telegraaf Media hebben veel eigen uitgaven namelijk het meeste bereik op de arbeidsmarkt, namelijk: De Telegraaf op zaterdag (16,9%), gevolgd door Metro en Spits (ook Telegraaf Media). Onder hoog opgeleide studenten is Nobiles Magazine (ook Telegraaf Media) het meest gelezen.

Volgens de Persgroep, ligt dat allemaal net wat anders, want juist het mediabereik van alle dagbladen van de Persgroep stijgt, volgens de Persgroep, met het AD als grootste stijger (+ 110.000 lezers). Het gecombineerde bereik onder hbo+ opgeleiden stijgt met 9%. De dagbladen van de Persgroep worden door hoogopgeleiden in zowel de profit als de non-profit sector meer gelezen. De Volkskrant is van alle printmedia nog altijd de meest gebruikte oriëntatiebron door hoogopgeleiden, stelt de Persgroep.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?