Meditatie tegen informatiestress

Meditatie moet worden opgenomen in CAO's, vinden de vakbonden AbvaKabo en CNV Publieke Zaak. Als het aan hen ligt, mogen werknemers elke dag onder werktijd 20 minuten mediteren. Het afgelopen weekend sloot de Volkskrant zich aan bij de vakbonden. "Meditatie is pure hersentraining", aldus de krant. In het zaterdagse katern Hart en Ziel besteedde de Volkskrant de voorpagina aan meditatie. De krant zet verschillende onderzoeken op een rij. Andere hersenen Zoals een onderzoek van de Yale Universiteit uit 2005 waarin wetenschappers ontdekten dat mensen die 40 minuten per dag mediteren op den duur andere hersenen krijgen "met meer cellen in de centra waarmee we de aandacht sturen". "Dergelijke goedgetrainde aandachtscentra komen goed van pas. Ze helpen om het dagelijkse bombardement van nuttige en overbodige informatie te verwerken. Sms- en e-mailberichten, piepende magnetrons, klagende gsm's, jengelende kinderen, flikkerende tv-schermen: meditatie helpt de aandacht om geen speelbal te zijn van alle prikkels." En volgens weer een ander onderzoek (de universiteit van Wisconsin-Madison uit 2007) kunnen mensen al na drie maanden "aandachtsmeditatie irrelevante informatie gemakkelijker langs zich heen laten glijden". De conclusie van de Volkskrant: "Wie mediteert, helpt het brein op meerdere manieren. De waslijst van bewezen voordelen is lang: efficiënter, gelukkiger, en gezonder. Stuk voor stuk redenen om werknemers in werktijd te laten mediteren." Kopje thee Kortom, werkgevers zijn wel gek als ze hun werknemers niet laten mediteren. In september nog wisten AbvaKabo en CNV Publieke Zaak breeduit de publiciteit te halen met hun onderhandelingseis dat meditatie op kosten van de werkgever in CAO's moet worden opgenomen. Om niet voor zweverig te worden versleten, hadden de vakbonden al een eigen onderzoek opgezet, waarbij 100 werknemers deelnemen aan een wekelijkse meditatietraining. "De deelnemers krijgen elke training een lezing, volgen een zenmeditatie en eindigen met het gezamenlijk drinken van een kopje thee. Door deze bijeenkomsten herkennen ze stress eerder en doordat ze minder oordelen, reageren ze er ook makkelijker op", aldus CNV-bestuurder Lizelotte Smits in dagblad de Pers. Luxe arbeidsvoorwaarde Het vakbondsonderzoek dat zes maanden duurde, is in oktober afgerond. Tenminste dat beloofden de vakbonden nog in september. Maar waar blijven de onderzoeksresultaten? Vielen de resultaten misschien tegen? Of zien de vakbonden meditatie als een luxe arbeidsvoorwaarde, die minder goed past in een tijd waarin iedereen juist probeert ontslagen te voorkomen?

Meditatie moet worden opgenomen in CAO's, vinden de vakbonden AbvaKabo en CNV Publieke Zaak. Als het aan hen ligt, mogen werknemers elke dag onder werktijd 20 minuten mediteren.
Het afgelopen weekend sloot de Volkskrant zich aan bij de vakbonden. "Meditatie is pure hersentraining", aldus de krant.

In het zaterdagse katern Hart en Ziel besteedde de Volkskrant de voorpagina aan meditatie. De krant zet verschillende onderzoeken op een rij.

Andere hersenen
Zoals een onderzoek van de Yale Universiteit uit 2005 waarin wetenschappers ontdekten dat mensen die 40 minuten per dag mediteren op den duur andere hersenen krijgen "met meer cellen in de centra waarmee we de aandacht sturen".

"Dergelijke goedgetrainde aandachtscentra komen goed van pas. Ze helpen om het dagelijkse bombardement van nuttige en overbodige informatie te verwerken. Sms- en e-mailberichten, piepende magnetrons, klagende gsm's, jengelende kinderen, flikkerende tv-schermen: meditatie helpt de aandacht om geen speelbal te zijn van alle prikkels."

En volgens weer een ander onderzoek (de universiteit van Wisconsin-Madison uit 2007) kunnen mensen al na drie maanden "aandachtsmeditatie irrelevante informatie gemakkelijker langs zich heen laten glijden".

De conclusie van de Volkskrant: "Wie mediteert, helpt het brein op meerdere manieren. De waslijst van bewezen voordelen is lang: efficiënter, gelukkiger, en gezonder. Stuk voor stuk redenen om werknemers in werktijd te laten mediteren."

Kopje thee
Kortom, werkgevers zijn wel gek als ze hun werknemers niet laten mediteren. In september nog wisten AbvaKabo en CNV Publieke Zaak breeduit de publiciteit te halen met hun onderhandelingseis dat meditatie op kosten van de werkgever in CAO's moet worden opgenomen.

Om niet voor zweverig te worden versleten, hadden de vakbonden al een eigen onderzoek opgezet, waarbij 100 werknemers deelnemen aan een wekelijkse meditatietraining. "De deelnemers krijgen elke training een lezing, volgen een zenmeditatie en eindigen met het gezamenlijk drinken van een kopje thee. Door deze bijeenkomsten herkennen ze stress eerder en doordat ze minder oordelen, reageren ze er ook makkelijker op", aldus CNV-bestuurder Lizelotte Smits in dagblad de Pers.

Luxe arbeidsvoorwaarde
Het vakbondsonderzoek dat zes maanden duurde, is in oktober afgerond. Tenminste dat beloofden de vakbonden nog in september. Maar waar blijven de onderzoeksresultaten? Vielen de resultaten misschien tegen? Of zien de vakbonden meditatie als een luxe arbeidsvoorwaarde, die minder goed past in een tijd waarin iedereen juist probeert ontslagen te voorkomen?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?