Informatie over diploma's op LinkedIn vaak niet correct

Voor personeelsadviseurs en recruiters, maakt een netwerksite als LinkedIn het leven veel eenvoudiger. Want uitgebreide online-cv's van sollicitanten zijn eenvoudig op internet te bekijken. Maar het loont wel om kritisch te blijven, want lang niet elke kandidaat beschikt over de diploma’s die wel op LinkedIn vermeld staan.

Beroepsvereniging voor marketingprofessionals NIMA constateert dat ruim een derde van de mensen die op LinkedIn aangeeft over een NIMA-diploma te beschikken, in werkelijkheid geen diploma heeft, of een lager diploma dan wordt beweerd.

De beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales doet die constatering aan de hand van een steekproef uit het bestand van LinkedIn. Van de 100 random gelichte cv’s bleken er 38 niet in orde. Uit de steekproef bleek ook dat deelcertificaten soms worden geïnterpreteerd als volledig diploma. Ook gezakten bleken zich na hun opleiding als diplomahouder te profileren.

Oproep aan personeelsfunctionarissen
Martin Huisman, voorzitter van NIMA: ‘We kregen vaker signalen dat er soms bewust, soms onbewust wordt gesjoemeld met NIMA-diploma’s. Daarom zijn we gaan zoeken naar mensen die online beweren een diploma te hebben gehaald. In sommige gevallen is er misschien sprake van een vergissing, maar dit lijkt in de meeste gevallen onwaarschijnlijk. Je hebt geen diploma als je het examen niet met een voldoende hebt afgerond. Het niet juist weergeven van je diploma’s is niet integer.’

NIMA roept personeelsfunctionarissen en marketingmanagers daarom op ‘om goed te controleren of sollicitanten werkelijk over de diploma’s beschikken die ze beweren te hebben.

Openbaar diplomaregister
Alle geslaagden met een NIMA-diploma worden vermeld in het openbaar diplomaregister op NIMA.nl. Kandidaten gaan voor het afleggen van hun examen akkoord met deze vermelding. In het register staan bijna 70.000 personen.

NIMA roept gediplomeerden op om een rechtstreekse link naar het register op te nemen in hun digitale cv’s.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?