Personeelsnet

Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers én zzp’ers

Werknemers vinden een kerstpakket het leukste extraatje dat ze van hun werkgever krijgen aan het eind van het jaar. Bijna alle werkenden (87%) ontvangen graag een kerstpakket of kerstcadeau(bon). De meeste werkgevers geven daar ook gehoor aan (82%). Daarnaast zijn een kerstgratificatie en een kerstfeest populair.

Dit blijkt uit de analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group uit het vierde kwartaal van 2019 onder 2.556 personen.

Wel willen, niet krijgen
Er zit wel verschil tussen wat werknemers willen en wat de werkgever daadwerkelijk organiseert. Zo zou bijna twee derde (62%) van de werkenden graag een kerstgratificatie ontvangen, terwijl maar 38% van de werkenden een gratificatie kan verwachten.

Aan de andere kant organiseert de werkgever vaker een Sinterklaasviering dan werknemers zouden willen. Werknemers met kinderen vinden het wel leuk, maar toch is opvallend dat werkgevers een feest aanbieden dat veel werknemers niet zien zitten.

Kerstfeest populair onder jongeren
Het kerstfeest is vooral populair onder jongeren tot 30 jaar. Bijna tweederde van de werknemers in deze leeftijdscategorie zou graag willen dat dit georganiseerd wordt door de werkgever.

Dit percentage daalt naarmate de leeftijd stijgt. Van de 30-50-jarigen zou iets meer dan de helft (53%) willen dat er een kerstfeest wordt georganiseerd en onder 50-plussers is dit 46%.

Helft van zzp’ers wil kerstpakket
Hoewel zzp’ers ondernemers zijn die een factuur indienen bij de opdrachtgever, zou 53% van de zelfstandigen toch ook graag een kerstpakket ontvangen van hun opdrachtgever. Ook favoriet zijn een kerstgratificatie (33%) en een nieuwjaarsreceptie (31%).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?